A BusinessEurope szerint növelni kell a foglalkoztatást Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 22. 13:00

A BusinessEurope európai munkaadói érdekképviseleti tömörülés szerint mielőbbi beavatkozást igényel az európai foglalkoztatás folyamatos csökkenése, amely álláspontjuk szerint komoly gátat jelent a gazdasági növekedés szempontjából.

A BusinessEurope magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében összegzi az érdekképviselet 12 pontos javaslattervezetét, amelynek célja a munkaerő-piaci problémák kezelése.

Jelenleg közel 23 millió munkanélküli található az Európai Unióban (EU), a munkanélküliségi ráta 9,5 százalék körül van, és különösen nehéz helyzetben vannak az idősebb, 55 és 64 év közötti munkavállalók, valamint a pályakezdők.

Az MGYOSZ emlékeztet: tavaly az uniós bruttó hazai termék (GDP) mindössze 2 százalék volt, ez pedig jelentős elmaradás az Egyesült Államok 3,2 százalékos eredményéhez képest. A munkaadói szervezet aláhúzza: az elmúlt 15 évet vizsgálva még rosszabb eredményeket látunk: az EU 31 százalékos fejlődése mellett az Egyesült Államok 46, míg például Dél-Korea 93 százalékos GDP-növekedésre volt képes ebben az időszakban.

Az érdekképviselet szerint a konjunktúra egyik alapfeltétele a jól működő munkaerőpiac, amelyet számos állami intézkedés segíthet, kezdve az oktatás munkaerő-piaci igényekkel történő összehangolásától, az atipikus foglalkoztatási lehetőségek támogatásán keresztül, az állami szabályozórendszer egyszerűsítéséig.

A BusinessEurope 12 pontjának megvalósítása nagymértékben növelné az Európai Unió versenyképességét, csökkentené a tagországok munkanélküliségi rátáját.

A szervezet javasolja a munkaszerződések különböző formáinak lehetővé tétele, például a részmunkaidős foglalkoztatás elterjesztését, amellyel már rövidtávon is komoly eredményeket lehet elérni. Úgy vélik, egyensúlyt kell teremteni a foglalkoztatás-barát és a munkavállaló számára is biztonságot nyújtó munkaszerződések tekintetében, ösztönözni kell a cégen belüli rugalmas foglalkoztatási formákat, valamint javítani kell a bértárgyalások és bérmegállapítások rendszerén.

A BusinessEurope szerint fokozni kell az állam szerepét a munkaügyi központokon keresztül, és támogatni kell a magán munkaügyi ügynökségeket is. Fontos lenne emellett a készségfejlesztés és oktatás fejlesztése a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően, és támogatni kellene az atipikus oktatási módszereket, valamint át kell alakítani az oktatási rendszer hangsúlyait ahhoz, hogy a diákok a piaci igényeknek megfelelő oktatásban részesülhessenek.

Indítványozzák azt is, hogy kísérjék figyelemmel a diplomások elhelyezkedését, támogassák a vállalati gyakornoki programok indítását, és ismerjék el a szakmai gyakorlat fontosságát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink