A Brevel szerint a saját fejlesztésű mikroalgája lesz a legnépszerűbb alternatív fehérje-összetevő

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 14. 08:40

A Brevel alapítója, Yonatan Golan azt mondja, hogy idővel a cége által gyártott mikroalgák lesznek a választott alternatív fehérje-összetevők.

A mikroalgák lennének a jövő fehérje-összetevői?

A szója és a borsó évtizedek óta az élelmiszerrendszer fő része. Széles körben termesztik őket, könnyen és olcsón hozzáférhetők, és az élelmiszerkutatók generációk óta használják őket termékek létrehozására. A mikroalgák viszont egy újabb összetevőként jelenik meg a színen. Ezeket az apró egysejtű növényeket potenciális táplálékforrásnak tekintették, de számos faj közülük viszonylag kellemetlen ízű, és a jelenlegi termesztési módszerek drágák vagy könnyen szennyeződhetnek. Golan azonban azt mondta, hogy a Brevel által a mikroalgák tökéletesítésén végzett munka kívánatosabbá és hozzáférhetőbbé teszi ezt az összetevőt.

„A világ lángokban áll, és meg kell mentenünk. Keressünk megoldásokat” – mondta. „A mikroszkopikus algák minden más fehérjeforráshoz képest eddig lemaradtak a listáról. …Ez a végső fehérjeforrás a jövő számára.”

A Brevel mikroalgából készült fehérje-összetevői, amelyeket a múlt hónapban a New York-i Future Food-Tech konferencián egy kóstolón mutattak be, por formájában érkeznek. Két különböző változata van: egy sárga por, amely Golan szerint 40-50%-os fehérjetartalmú, és egy törtfehér por 60-70%-os fehérjetartalommal. A kóstolók szerint a porok krémesek, semlegesek és kicsit talán sajtszerűek voltak – nem az a keserű vagy hal íz, amelyet általában a mikroalgákat jellemzi.

Golan elmondta, hogy a mikroalgatörzs, amelyből az összetevők készülnek, már engedélyezett a fogyasztásra. A cég jelenleg Izraelben építi fel kereskedelmi méretű kísérleti gyártóüzemét. A tervek szerint az év végére üzembe helyező létesítmény évente 120 tonna fehérjét termel majd, ami elegendő ahhoz, hogy az összetevők bekerüljenek a növényi alapú termékekbe.

Nem Golan az egyetlen, aki hisz Brevelben rejlő lehetőségekben. A múlt hónapban a vállalat 8,4 millió dolláros magbefektetési kört zárt le. A résztvevők között szerepelt a FoodHack, a Good Startup VC, a Tet Ventures, a Nevateam Ventures, a Horizon2020 és az Izraeli Innovációs Hatóság. Golan szerint a Brevel készen áll az összetevőivel és a céltudatosságával előrelépni, és úgy véli, hogy a vállalat forradalmasíthatja az alternatív fehérjéket és általában az élelmiszereket.

„Csak most kezdjük megkaparni ennek a hatalmas lehetőségnek a felszínét” – mondta. „Ahhoz, hogy kiaknázzuk ezt a lehetőséget, először meg kell oldanunk az ízlést és a költségeket, pontosan ezt tesszük.”
– mondta Yonatan Golan, a Brevel vezérigazgatója és társalapítója.

Food Drive

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek