A Brevel szerint a saját fejlesztésű mikroalgája lesz a legnépszerűbb alternatív fehérje-összetevő
A Brevel alapítója, Yonatan Golan azt mondja, hogy idővel a cége által gyártott mikroalgák lesznek a választott alternatív fehérje-összetevők.
A szója és a borsó évtizedek óta az élelmiszerrendszer fő része. Széles körben termesztik őket, könnyen és olcsón hozzáférhetők, és az élelmiszerkutatók generációk óta használják őket termékek létrehozására. A mikroalgák viszont egy újabb összetevőként jelenik meg a színen. Ezeket az apró egysejtű növényeket potenciális táplálékforrásnak tekintették, de számos faj közülük viszonylag kellemetlen ízű, és a jelenlegi termesztési módszerek drágák vagy könnyen szennyeződhetnek. Golan azonban azt mondta, hogy a Brevel által a mikroalgák tökéletesítésén végzett munka kívánatosabbá és hozzáférhetőbbé teszi ezt az összetevőt.
„A világ lángokban áll, és meg kell mentenünk. Keressünk megoldásokat” – mondta. „A mikroszkopikus algák minden más fehérjeforráshoz képest eddig lemaradtak a listáról. …Ez a végső fehérjeforrás a jövő számára.”
A Brevel mikroalgából készült fehérje-összetevői, amelyeket a múlt hónapban a New York-i Future Food-Tech konferencián egy kóstolón mutattak be, por formájában érkeznek. Két különböző változata van: egy sárga por, amely Golan szerint 40-50%-os fehérjetartalmú, és egy törtfehér por 60-70%-os fehérjetartalommal. A kóstolók szerint a porok krémesek, semlegesek és kicsit talán sajtszerűek voltak – nem az a keserű vagy hal íz, amelyet általában a mikroalgákat jellemzi.
Golan elmondta, hogy a mikroalgatörzs, amelyből az összetevők készülnek, már engedélyezett a fogyasztásra. A cég jelenleg Izraelben építi fel kereskedelmi méretű kísérleti gyártóüzemét. A tervek szerint az év végére üzembe helyező létesítmény évente 120 tonna fehérjét termel majd, ami elegendő ahhoz, hogy az összetevők bekerüljenek a növényi alapú termékekbe.
Nem Golan az egyetlen, aki hisz Brevelben rejlő lehetőségekben. A múlt hónapban a vállalat 8,4 millió dolláros magbefektetési kört zárt le. A résztvevők között szerepelt a FoodHack, a Good Startup VC, a Tet Ventures, a Nevateam Ventures, a Horizon2020 és az Izraeli Innovációs Hatóság. Golan szerint a Brevel készen áll az összetevőivel és a céltudatosságával előrelépni, és úgy véli, hogy a vállalat forradalmasíthatja az alternatív fehérjéket és általában az élelmiszereket.
„Csak most kezdjük megkaparni ennek a hatalmas lehetőségnek a felszínét” – mondta. „Ahhoz, hogy kiaknázzuk ezt a lehetőséget, először meg kell oldanunk az ízlést és a költségeket, pontosan ezt tesszük.”
– mondta Yonatan Golan, a Brevel vezérigazgatója és társalapítója.
Kapcsolódó cikkeink
Elsőként jellemezték zöldalgák foszfátszállító-fehérjéjét szegedi kutatók
Elsőként jellemeztek egy zöldalgákban található foszfátszállító-fehérjét a Magyar Kutatási Hálózathoz…
Tovább olvasom >A GMO-mentes termelés a magyar agrárium fontos értéke
Az Agrárminisztérium célja az, hogy állataink GMO-mentes takarmányozásától kezdve, a…
Tovább olvasom >100%-ban növényi alapú a Rama új vajalternatívája
Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett –…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >