A boszniai Mladen Miljanovic nyerte a Henkel Art.Award. 2009 díjat

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 01. 00:00

Immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a Henkel Art.Award nemzetközi pályázatot, melynek fődíja 7000 euró pénzjutalom. A 2009-es művészeti verseny nyertese a boszniai Mladen Miljanovic lett.

A díjátadó ünnepséget és a Henkel Art.Award döntősök munkáiból összeállított kiállítást a bécsi Museum of Modern Art Stiftung Ludwig (MUMOK) épületében rendezték meg.
A Henkel CEE azért hirdette meg a művészeti díjat, hogy támogassa az üzleti tevékenysége területén élő művészeket, és ez által hozzájáruljon a régió művészeti kultúrájának kibontakozásához – mondta Günter Thumser, a Henkel CEE elnöke.
A Henkel Art.Award 2009 díjra közel 840 alkotás érkezett be, Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia 31 országából. A beérkező pályaművek száma új rekordnak számít a Henkel Art.Award. nyolc éves történetében.
A nemzetközi szakemberekből álló zsűri döntése szerint a művészeti díjat az idei öt döntős közül a boszniai születésű Mladen Miljanovic nyerte. Ő azon generáció tagja, amely gyerekként megtapasztalta a balkáni háborút, és amelynek tagjai rákényszerültek arra, hogy új irányokat keressenek egy tönkrement, elszegényedett, erkölcsileg és területileg is megosztott és elszigetelt országban – mondta Edelbert Köb zsűri elnök, a bécsi MUMOK igazgatója. Művészeti alkotásaiban szembeállítja a háborúban leggyakrabban használt szimbólumokat és motívumokat, elmélkedik a szobák, helyiségek és városok történelmén, jelentőségén és helyzetén, miközben felhasználja a médiában használt eszközök széles skáláját.
A döntős pályaműveket, beleértve a Henkel Art.Award. 2009. győztesének műveit, 2009. november 26-29. között tekinthették meg az érdeklődők a MUMOK Hofstallungen épületében.
Kapcsolódó cikkeink