A borászokon múlik, milyen lesz a 2014-es évjárat
A legtöbbször bizakodó borászok is aggodalmasan figyelték a szüret kezdetén, hogy milyenek a fürtök, milyen boruk lesz idén. A korábbi becslések a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiségre számítanak, viszont abban reménykedtek, hogy az enyhe tél és a csapadékos nyár miatt a betegségektől és a falánk kártevőktől ostromlott szőlő minősége még sokat javulhat, ha hosszú, napos és meleg lesz az ősz.
A 2014-es szőlőév ellentmondásos volt. A hűvösre forduló nyárvége miatt két héttel „lassult” az érés. A termelők könnyen csapdába eshetnek, miközben ugyanis a szüretre készülődnek, a betegségek még támadnak. A lisztharmat után jelentős a peronoszpóra is, sőt a botritisz is megjelent a leveleken, és várható, hogy a fürtökön is mutatkozik majd. A cukrosodáshoz viszont egészséges lombra lenne szükség, amiből a hajrára kevés maradt.
Az átlagosnál 15-20 százalékkal kisebb, hektáronként hat tonnát el nem érő szőlőtermés várható idén a csaknem 2600 hektár területű Villányi borvidéken. Itt a pincékbe kerülő vörös- és fehérbor aránya 80:20 százalék. A termelők már augusztusban hozzáláttak a korai és az első rozéborokat adó fajták szedéséhez; az igazi szüret szeptember elején, a portugieser szedésével indult.
Az inkább kékszőlőjéről ismert Egri borvidéken az elmúlt éveknek megfelelően, hektáronként 7,2 tonnás termésre számítanak. A szüret szeptember elején kezdődött, és a tervek szerint október második feléig tart.
A több mint hétezer hektáros, inkább fehérboros Mátraaljai borvidéken is rendben megkezdődött a szüret. A közel nyolc tonnásra várt hektáronkénti termés mennyisége csökkenhet, ha csapadékosra fordul az idő.
Az alföldi borvidékeken, ha az időjárás jól alakul, közepesnél jobb termésre és nagyon jó minőségű borra számítanak.
A Tokaji borvidéken mintegy 530 hektár területen várják a szüretet. Az idén jó közepes, 30 ezer tonna körüli mennyiségre számítanak, ami a tavalyi 33 ezer tonnától elmarad. A szüret a korán érő szőlőknél (muskotály) szeptemberben kezdődött, a késői fajtáknál (hárslevelű, furmint) októberben is tart.
A Soproni és Pannonhalma-Sokoróaljai borvidéken is megkezdődött a szüret. Az 1400 hektáros, zömében kékfrankost adó Sopronban a minőség kifogástalan, a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad: a tavalyi hét tonna közeli hektáronkénti átlagtermés után az idén hat tonnával kell megelégedniük. A pannonhalmi hegyközség pincéiben az utóbbi évekénél valamivel kisebb termésre számítanak, a mennyiség 90 százalékát adó fehérszőlők minősége jónak mondható
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >