A borászoknak jót, a gabonatermelőknek rosszat hozott a hőség Németországban
Idén a szüret a szokásosnál közel egy hónappal korábban kezdődött Németországban – írja a portfolio.hu. Ilyen korán még soha nem kezdték el betakarítani a termést, amihez elsősorban az járult hozzá, hogy az idei volt a második legmelegebb nyár, mióta feljegyzik az időjárási adatokat. De nem csak az változott a szőlőtermesztésben, hogy korábbra tolódott a szüret, a hosszú és meleg nyár miatt a szőlő cukortartalma is magasabb, a szárazság pedig távol tartotta a kártevők egy részét is, ráadásul az idei termés az elmúlt évtizedben az egyik legnagyobb volumenű lehet, a Német Statisztikai Hivatal 9,75 millió hektolitert jelez előre, ami 30 százalékkal több, mint tavaly.
A szokatlanul meleg időjárás azonban hátrányokkal is jár, ugyanis egyes német borok karakterisztikája is megváltozhat, az idei rizling alkoholtartalma a szőlő magas cukortartalma miatt a szokásos 11 százalék helyett 13 százalék körül lehet, a német fehér borok egyre inkább mediterrán jellegűek lehetnek. Egy Bloombergnek nyilatkozó német borász szerint a mostaninál 300 kilométerrel északabbra lehetne olyan borokat készíteni, mint amilyeneket 40-50 éve készítettek.
A legnagyobb változás azonban a vörösboroknál lehet, miközben az olyan kiváló minőségű pinot noirt, amelyiknek palackját legalább 100 euróért el lehet adni, egy évtizedben csak 3-4 alkalommal lehetett elkészíteni Németországban, a megváltozott éghajlat miatt most már gyakorlatilag minden évben elkészíthető.
Az éghajlatváltozás azonban nem csak pozitív hatásokkal jár, az időjárás összességében egyre kevésbé kiszámítható, és egyre szélsőségesebb lesz, emiatt a német borászok is arra kényszerülnek, hogy fedezzék magukat a kockázatokkal szemben, például úgy, hogy egyre többféle fajtát telepítenek.
A meleg és száraz időjárásnak azonban nyilvánvalóan vesztesei is vannak, Németország, amely a második legnagyobb gabonatermesztő Európában, idén újra nettó gabonaimportőr lett, erre közel három évtizede nem volt példa, a kormány az aszály okozta károk miatt közel 340 millió euróval segíti a gazdákat. De nem csak a mezőgazdaságban, hanem más területeken is károkat okoz a száraz és meleg időjárás, a folyók alacsony vízszintje nehezíti a folyami szállítást, és az elektromos áram előállítását is. (portfolio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Pisztáciaboom a világban – sok helyen kedvenc snack lesz
A pisztácia iránti kereslet világszerte folyamatosan nő, és a globális…
Tovább olvasom >Tovább fokozzuk az agrárgazdasági együttműködésünket az Egyesült Államokkal
Új dimenziók nyílnak hazánk és az Egyesült Államok között az…
Tovább olvasom >Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul…
Tovább olvasom >