A bor remek pénzügyi befektetés lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 03. 11:33

A borok ma már pénzügyi befektetésként is értelmezhetők, sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. Az idei évjárat ráadásul rendkívül jónak ígérkezik, érdemes lehet bespájzolni – olvasható a penzcentrum.hu-n.

vorosbor

Mennyiségileg ugyan vegyes a kép, de mindenképp jó évjáratra számítanak idén a magyar borászok – tudta meg a Pénzcentrum. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli. Ez 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

A tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk után sokat javíthat a szőlő minőségén a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás, így “szép borok” lesznek – vélekedett nemrég Légli Ottó, a HNT elnöke.

Ez egyben azt is jelenti, hogy idén érdemes lehet bevásárolni a jobb fajtákból. Arról nem is beszélve, hogy, kifejezetten az ún. nagyborok ma már pénzügyi befektetésként is értelmezhetők – sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. Több szakértői elemzés is megállapította, hogy
az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt, pontosabban a nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, de a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedett.

Ha tehát jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek ugyanis egy jól összeállított befektetési portfólióba.

A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál.

Azt persze nagyon fontos hozzátenni, hogy egy otthon, a konyhaszekrényben tárolt borra soha nem lehet befektetésként tekinteni (még akkor se, ha mázlink van és az ára többszöröséért tudjuk eladni).

A különleges befektetési termékekhez – legyen az bor, műtárgy vagy bármi más – nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen tételeket, illetve mennyibe kerül mindez. Csak a példa kedvéért, már van olyan tokaji borászat, ahol lehetőség van eszencia-trezor bérlésére, több mint 3 millió forintért. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink