Magazin: A blockchain várja, hogy a kereskedelem felfedezze

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 07:39

A blockchain technológiában rejlő, még kiaknázatlan lehetőségeket tárta fel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának III. Kereskedelem, Kereskedelmi Szolgáltatás Osztálya által szervezett konferencia, melyet a Kamarai Napok ünnepi rendezvénysorozat keretében tartottak október 16-án.

Házi Zoltán, a Kereskedelmi Szolgáltatás Osztály elnöke megnyitójában elmondta, hogy az eseményt edukációs céllal hozták létre, hogy a blockchain technológiát és az általa kínált lehetőségeket minél szélesebb körben bemutathassák.

– Napjainkban, amikor a vállalkozások egy része még csak a digitális lehetőségekkel ismerkedik, ugyanakkor a nyakunkban lihegnek az újabbnál újabb technológiák, különösen fontosnak érezzük felhívni a figyelmet az ezekben rejlő lehetőségekre. Mert aki nincs képben, lemarad – hangsúlyozta.

A működési elv

A Kamara által meghívott szakértők a technológia alapjaitól a különféle szolgáltatási és kereskedelmi területeken való felhasználásig számtalan perspektívából bemutatták a mechanizmust.

Országh Örs
ügyvezető igazgató-helyettes
Blockchain Kompetencia Központ

Országh Örs, a Blockchain Kompetencia Központ ügyvezető igazgató-helyettese előadását a kriptovaluta és a blockchain fogalmainak tisztázásával kezdte. A kriptovaluta egy blockchain technológiára épülő pénzügyi szolgáltatás, a blockchain pedig maga a működést biztosító digitális mechanizmus. A hivatalos megfogalmazás szerint olyan elosztott főkönyv, mely minden abban érdekelt szerverén elérhető, központi irányítás és beavatkozás nélkül működik, és minden, felhasználó által elvégzett változtatáshoz a többi főkönyv jóváhagyása szükséges. A tranzakciók láncként kapcsolódnak egymáshoz, így visszamenőleg nem lehet változtatást végrehajtani. Ez azon túl, hogy köztes szereplők nélküli, közvetlen tranzakciókat tesz lehetővé, az adatok biztonságát is garantálja.

– A blockchain technológia iránt egyre nagyobb az érdeklődés, már szociológiai és filozófiai aspektusait is vizsgálják. A jelenlegi centralizált világ decentralizált működés felé tart, melyre a blockchain technológia központi irányítás nélküli modellje is rímel – emelte ki előadásában Országh Örs.

 

Az egészségügy és az élelmiszer-biztonság már használja

Trinh Tuan Anh
FinTech Center vezető
Corvinus Egyetem

A blockchain (vagy blokklánc) használatának mindennapi életben való felhasználási lehetőségeit mutatta be Trinh Tuan Anh, a Corvinus Egyetem FinTech Centerének vezetője. Bemutatott néhány, a piacon már működő magyar modellt, és beszélt a hallgatóival közösen fejlesztett egészségügyi modellről is. Ez utóbbi a betegazonosítást, a kórelőzmények és a kapott ellátások egészét teszi elérhetővé bármely egészségügyi intézmény és a betegek számára. A mechanizmus felgyorsíthatja az ellátási folyamatokat, a személyes adatok számára pedig kiemelt biztonságot jelent.

– Ha van a blokkláncnak időszerű és szükséges működési területe, azt gondolom, hogy ez mindenképpen az – emelte ki a szakember.

Az egyetemi fejlesztésen kívül megemlítette az ETHEAL és a TE-FOOD már működő, blockchain technológián alapuló, magyar vonatkozású vállalatait. Az előbbi egészségügyi turizmussal, utóbbi élelmiszer-biztonsági tevékenységgel van jelen a nemzetközi piacon.

A kiskereskedelem nagy lehetőségei

Pataki Gábor
ügyvezető igazgató
PreDeem Hungary

A konferencia harmadik előadásában Pataki Gábor, a PreDeem Hungary Kft. ügyvezető igazgatója először a kriptovaluták piacába adott részletes betekintést, vázolva a digitális fizetőeszközökkel való tranzakciós lehetőségeket, majd prezentációjának második részében a blokklánc technológia kiskereskedelmi alkalmazására mutatott be konkrét ötleteket. A szakember hangsúlyozta, hogy a blockchain komoly üzletfejlesztési és értékesítésnövelő lehetőségeket rejt magában, mellyel, ahogy fogalmazott, a digitálisan érett vállalkozások jelentős előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben.

 

 

 

Jung Andrea

Kapcsolódó cikkeink