A BKIK üdvözli a Kormány döntését a boltoknak előírt kötelező akciózás július 1-től történő kivezetéséről

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 26. 12:32

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több szakmai szervezettel egyetértésben már korábban is javasolta, hogy a Kormány ne hosszabbítsa meg a 2024. június 30-ig hatályos kötelező akciózásra vonatkozó 162/2023 (V.5.) rendeletét, mert annak fenntartása okafogyottá vált.

Az infláció 4% alatt van

Javaslatának indoklásában a BKIK arra hivatkozott, hogy a kötelező akciózás bevezetésének indokául szolgáló infláció ellenes kormányzati szándék megvalósult, hiszen az infláció 2024. január óta stabilan 4% alatt van.

A BKIK megjegyezte, hogy a bevezetett online árfigyelő rendszer eredményes működése a versenyhelyzetet a jövőben is hatékonyan és tartósan képes fenntartani, ezért javasolja, hogy a jövőben az online árfigyelő rendszerben történő megjelenés a kisebb boltok számára is legyen támogatott, illetve felajánlotta együttműködését az online árfigyelő rendszer „pozitív brand”-ként történő továbbfejlesztésében és népszerűsítésében.

„A BKIK fontosnak tartja, hogy a kötelező akciózás kivezetésének hatására megszűnhet a hazai kisboltokat sújtó nagymértékű árnyomás, amely a kis alapterületű, alacsonyabb cikkelemszámmal rendelkező egységeket sújtotta leginkább”

– emeli ki Dienes Zoltán, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának küldötte, a CBA Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink