Biztonságtechnika 2015: felhő alapú szolgáltatások és felhasználóbarát irányítás

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 19. 11:32

A nemzetközi biztonságtechnikai piac évről évre közel 7 százalékos növekedést mutat. Igazodva a nemzetközi irányvonalakhoz, a hazai biztonságtechnikai szakterület 2015-ben a távvezérléses, mobil rendszerek térhódításáról szólhat. Fontossá válik az NFC-technológiában és a biometrikus azonosításban rejlő lehetőségek kihasználása, illetve megerősödnek a rádiós és IP-alapú biztonságtechnikai megoldások.

biztonsagtechnika

A biztonságtechnikai iparág a kedvezőtlen gazdasági folyamatok dacára is folyamatos növekedést mutat, évente közel 7 százalékos növekedésről számolnak be a nemzetközi piackutatók. Éppen ezért az egyik legnagyobb innovációs erővel rendelkező szakterületként tartják számon világszerte, ahol évről évre frissülő informatikai és műszaki trendekről lehet beszámolni.

“Bár a biztonságtechnológia kapcsán beszélhetünk általános tendenciákról, az épületüzemeltetés, a vagyonvédelem, a beléptetés és a munkaidőnyilvántartás szakterületén más-más trendek válnak húzóerővé” – emeli ki Filkorn József biztonságtechnikai szakértő.

A nemzetközi piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a biztonsági termékek gyártói egyre inkább szolgáltatásként tekintenek a rendszerekre, melyekkel hosszú távon csökkentik a végfelhasználók működési költségeit – ezekkel a szolgáltatáscsomagokkal a vásárlókat is könnyebb meggyőzniük arról, hogy ne egyszerű kiadásként, hanem beruházásként tekintsenek az együttműködésre.

Felhő alapú szolgáltatások, biometrikus és mobil megoldások az adatkezelésben

A felhő alapú megoldások elterjedésével megrendelői oldalon is nő az igény a szolgáltatásként, helyszíntől függetlenül működő rendszerekre. A trendek az integrált rendszerek és a hordozhatóság felé mutatnak.

Az adatvédelem területén megindul az azonosítórendszerek nagybiztonságúra cserélése, mivel a korábbi rendszerek nem felelnek meg a biztonsági auditokon támasztott követelményeknek. Az adatkezelés komoly kihívást jelent majd a biometrikus azonosítás kapcsán is: a hagyományos ujjnyomatos megoldások mellett terjed a retinás, vénaszkenneres, arcfelismerő azonosítás. Így megoldandó feladattá válik a biometrikus adatok azonosítón való tárolása is, mely segítené a rendszerek közötti átjárást. A Master Card egy ujjlenyomatos azonosításra alkalmas, PIN-kód nélkül használható bankkártya piacra dobását jelentette be 2014 őszén, emellett a többi hordozható biometrikus olvasó száma is ugrásszerűen nőhet: a Goode Intelligence kutatói portál jóslata szerint az évtized végére kb. 600 millió felhasználó vásárol majd mobil biometrikus olvasóberendezéseket.

2015-ben ugyanígy tovább nő majd a mobileszközökön futtatható biztonságtechnikai alkalmazások száma. A Cysco Systems előrejelzése szerint 2020-ban közel 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre, míg a Morgan Stanley ezt a jövőbeli számot 75 milliárdra becsüli – az informatikai cégek fejlesztései tehát erre a folyamatosan bővülő hálózatra építenek.

Felhasználóbarát kezelőfelületek, kényelmes online adatátvitel

A felhő alapú rendszerek másik nagy előnye, hogy egyszerre hatnak a hardverszintű és a szoftveres megoldásokra. A programok futtatásához egyrészt nincs szükség telepítésre vagy speciális helyszínre, másrészt a webes felületek egyre inkább felhasználóbaráttá válnak: a korábbi, bonyolult kezelési felületeket az internetes böngészőkből ismerős, UI-szempontból kézenfekvő megoldások váltják ki.
Áttörést jelenthet még az IP, a rádiós és a GPRS-alapú felügyeleti rendszerekre való átállás. A szekrényzárak, ajtók rádiós irányításával az online összeköttetésnél gazdaságosabban, helyszíni programozás nélkül működtethetőek a zárrendszerek, és további távmenedzselési szolgáltatások bevezetésére nyílik lehetőség.

Az épületvédelmi fejlesztések fekete lova: a videoanalitika

Az épületvédelem kapcsán a kamerarendszerek optikájának ugrásszerű fejlődése, szoftver-oldalon pedig az egyre nagyobb felbontás segíti a hatékony videoanalitikát. A cégek törekednek arra, hogy olyan integrált rendszerük legyen, melyben a kamerák automatikus távvezérléssel működnek. Ezzel párhuzamosan – az integrált rendszerek terjedésének köszönhetően – csökken majd az élőerő alkalmazása a biztonsági szektorban. A központi ellenőrzés és adattárolás a több telephellyel rendelkező cégeknek komoly megtakarítást jelenthet – hangsúlyozza Filkorn József.

NFC technológia – az előrelépés lehetőségei

A SEAWING, az integrált biztonságtechnikai megoldások hazai piacvezető cége szerint a beléptetés és ellenőrzés területén 2015-ben jelentős előrelépés lehet az NFC mobiltelefonos technológia elterjedése, mely sok kaput nyithat meg az integrált szolgáltatások sorában, legyen szó munkaidőnyilvántartásról vagy online jegyértékesítésről.

A cég házon belüli fejlesztésekkel és gyártással követi a nemzetközi trendeket, így egyre inkább a szolgáltatásként, helyszíntől függetlenül futó rendszerekre fókuszálnak.

“Idén elkezdtük az RFID-olvasására képes eszközök fejlesztését Android és WinEm (Windows Embedded Systems) alapokon. Saját fejlesztésű, integrált rendszerünkben, a SIS-ben az arénáknak szánt modulunk mellé tudunk olyan készüléket biztosítani, mely mobil megoldásként végzi a vonalkódos beléptetést. Az is megfigyelhető, hogy a fix belépési pontok mellett – főleg a rendezvényközpontokban – nő az igény a hordozható, wifin keresztül kommunikáló beléptetőkapukra” – emeli ki a fejlesztési igazgató. “A 2014. évben több mint egymilliárd forint értékben értékesítettünk integrált beléptetőrendszereket kis-és középvállalatok, üzemek, irodaházak, wellnessközpontok, arénák számára. Úgy látjuk, hogy évről-évre nő a teljeskörű, költséghatékony biztonságtechnikai rendszer értékesítése, mely lefedi a beléptetést, a munkaidő-nyilvántartást, az ellenőrzést és az épületvédelmet.”

Kapcsolódó cikkeink