A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa
Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.
Az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszer-előállítás kialakítása és fenntartása. A jogszabályok a lánc szereplőit arra kötelezik, hogy tartsák be az előírásokat, és olyan termékeket állítsanak elő, amelyek – tekintettel a további feldolgozási lépésekre is – nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Emellett figyelembe kell venni azt, hogy – az élelmiszer-ellátás globalizációja és a kiskereskedelem konszolidációja eredményeként – egyre nagyobb igény mutatkozik a vevői elvárásokra fókuszáló, nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszerek bevezetésére is.
A NAK által készített kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek. Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.
A kézikönyv gyakorlatias és közérthető formában ismerteti azokat az általános kritériumokat és elvárásokat, melyek betartásával a környezet, az épületek, a berendezések, a végzett műveletek és maguk a dolgozók hozzájárulhatnak a biztonságos élelmiszer-előállításhoz. A kiadvány a gyakorlatban is hasznosítható ismeretanyagot tartalmaz, valamint számos mintát, űrlapot azok számára, akik az élelmiszeripar valamelyik szakágazatában vagy a vendéglátásban, a kereskedelemben tevékenykednek. Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági rendszerszabványokat és azok követelményeit.
A kiadvány első kötete átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a követendő elvekről és a jogszabályi követelményekről. A második kötet a HACCP veszélyelemzési módszert, a harmadik a HACCP-elvekre épülő, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszereket mutatja be.
Mindhárom kötet ingyenesen elérhető az alábbi linkeken:
Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban
Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása
Kapcsolódó cikkeink
MDOSZ: Óvintézkedések élelmiszerbiztonság terén a kánikulában
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kiemelten figyelmeztet a nyári…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van…
Tovább olvasom >További cikkeink
VOSZ Barométer – 2024. II. negyedév: kötelező optimizmus vagy valódi növekedés?
Az inflációs érzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben…
Tovább olvasom >Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >