A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa
Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.
Az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszer-előállítás kialakítása és fenntartása. A jogszabályok a lánc szereplőit arra kötelezik, hogy tartsák be az előírásokat, és olyan termékeket állítsanak elő, amelyek – tekintettel a további feldolgozási lépésekre is – nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Emellett figyelembe kell venni azt, hogy – az élelmiszer-ellátás globalizációja és a kiskereskedelem konszolidációja eredményeként – egyre nagyobb igény mutatkozik a vevői elvárásokra fókuszáló, nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszerek bevezetésére is.
A NAK által készített kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek. Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.
A kézikönyv gyakorlatias és közérthető formában ismerteti azokat az általános kritériumokat és elvárásokat, melyek betartásával a környezet, az épületek, a berendezések, a végzett műveletek és maguk a dolgozók hozzájárulhatnak a biztonságos élelmiszer-előállításhoz. A kiadvány a gyakorlatban is hasznosítható ismeretanyagot tartalmaz, valamint számos mintát, űrlapot azok számára, akik az élelmiszeripar valamelyik szakágazatában vagy a vendéglátásban, a kereskedelemben tevékenykednek. Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági rendszerszabványokat és azok követelményeit.
A kiadvány első kötete átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a követendő elvekről és a jogszabályi követelményekről. A második kötet a HACCP veszélyelemzési módszert, a harmadik a HACCP-elvekre épülő, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszereket mutatja be.
Mindhárom kötet ingyenesen elérhető az alábbi linkeken:
Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban
Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az EU és a Mercosur-országok politikai megállapodásra jutottak a tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról
Az Európai Bizottság és a Mercosur-országok képviselői lezárták a szabadkereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >