A BioTechUSA cégcsoport árbevétele 40 százalékkal nőtt tavaly

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 16. 12:54

A BioTechUSA cégcsoport rekord pénzügyi eredménnyel zárta a 2022-es évet, árbevétele 41 százalékkal emelkedett és elérte a 80,4 milliárd forintot, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 9,2 milliárd forintról 11,5 milliárd forintra nőtt.

300 új termékkel bővítette portfólióját a cég 2022-ben

A magyar családi tulajdonban lévő vállalatcsoport 300 új termékkel bővítette portfólióját, 17 új üzletet nyitott és történetének legnagyobb értékű beruházását indította el 2022-ben, amely idén folytatódik – ismertette a cég éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Lévai Bálint, a BioTechUSA Kft. vezérigazgatója, társtulajdonosa.

Az Európában az egyik legnagyobb étrendkiegészítő- és speciális élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégcsoport tavalyi teljes árbevételének mintegy 80 százaléka származott exportból, a nemzetközi bolthálózat 216 százalékos forgalomnövekedést produkált.

A több mint 100 országban működő vállalat Görögországban, Norvégiában és Franciaországban rekord árbevétellel zárta az évet, és megőrizte vezető pozícióját.

A növekedést segítette a saját tulajdonban lévő, Dunakeszin, Szadán és Budapesten található gyártó- és logisztikai kapacitás hatékony működése, valamint a többcsatornás (omnichannel) értékesítési modell, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben, értékesítési ponton váljanak elérhetővé a cég termékei – mondta.

Hozzátette, hogy a pandémia után a közvetlenül a fogyasztóknak történő értékesítések (B2C) és ezzel párhuzamosan a webshopok forgalma is növekedett.

A tavalyi év kihívásai között a megnövekedett szállítási és energiaköltségeket, valamint az év során fennálló alapanyaghiányt említette.

A fehérje alapanyagok beszerzési ára tavaly a duplájára emelkedett, amit az árakban is érvényesítettek, de ennek ellenére növekvő forgalomról számoltak be.

A társaság közleménye szerint a termékportfólió 300 új készítménnyel, 2000 darabra bővült.
A magyar és export piacokat a 2014-ben átadott szadai gyártó- és logisztikai bázisról látják el, amelynek további fejlesztése zajlik, illetve a dunakeszi üzemből.

A társaság tavaly indította el történetek eddigi legnagyobb fejlesztését: 11,5 milliárd forintos beruházással tovább bővítik a szadai gyártóüzemet, ahol prémium fehérjeszeletek gyártására alkalmas két új gyártósor felállítását tervezik, illetve hozzá tartozó raktári és szociális épületrészeket építenek. A saját forrásból finanszírozott beruházás 30 százalékos kormányzati támogatással valósul meg.

A cégvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a beruházás első fázisa idén, a második ütem pedig jövőre zárulhat.
Hozzátette: a piacon egyre népszerűbb proteinszeletek gyártásában jelentős növekedési lehetőséget látnak, ami a jelenleginél is szélesebb értékesítési lehetőségekkel kecsegtet, így akár a hipermarketekben is megjelenhetnek ezek a termékek a jövőben.

A beruházás befejezésével a fehérjeszelet gyártási kapacitása a jelenlegi évi 20 millió darabszámról évi 110 millióra emelkedhet, az ötszörös növekedésnek köszönhetően az ebből a termékszegmensből származó árbevétel az összbevétel 30 százalékát is elérheti – tette hozzá.

A cégcsoport idén az európai piaci pozícióinak megerősítése mellett tovább növeli nemzetközi kitettségét. A célpiacok között több dél-amerikai, délkelet-ázsiai ország is szerepel, valamint a tervei között van a kínai, indiai, szaúd-arábiai és indonéz piacokon való jelenlét kiépítése.

A BioTechUSA jogelődje kezdetben egy amerikai vállalat készítményeit importálta Magyarországra, majd 1999-ben a magyar cég átvette a brandet. 2014-ben a cégalapító Lévai Ferenc két fia, Lévai Bálint és Lévai Balázs vette át a cég vezetését. A társaság 2016-ban bekerült az európai top 5 étrend-kiegészítő márka közé.

A cégcsoport jelenleg több mint 100 országban, 50 webshoppal, 279 franchise üzlettel, 1800 munkavállalóval és 4500 partnerrel működik.

A BioTechUSA márkán túl a cégcsoport további négy brandből áll: a 2020-ban felvásárolt Scitec Nutrition táplálék-kiegészítő forgalmazó; a Builder webáruház; az egyedi keverőpalackokat gyártó ShakerStore, valamint a vitaminkészítményeket forgalmazó VitaminShop webáruház.

Kapcsolódó cikkeink