A besöprés ideje

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 10. 00:22

Mit is mondtunk év elején?

„A várható csapkodó piaci mozgások miatt célszerű lesz majd jó érzékkel a mélypontokon bevásárolni, majd időben túladni a tételeken. Éppen ezért a siker kulcsa 2016-ban a hatékony kockázatkezelés lesz!”

Mi történt azóta?

Olajárzuhanás, majd visszapattanás: az olajipari dolgozók sztrájkjából adódóan a kuvaiti kitermelés csökkenése miatt, az olaj ára csak áprilisban közel 20 százalékot emelkedett, február óta pedig 60 százalékot. Az OPEC kitermeléscsökkentési törekvéseinek ellenére hosszú távon mégis medvepiaci árszintek várhatóak.

Részvénypiaci zuhanás, majd visszapattanás: mélypont-­február, emelkedés-­március. Áprilisban a főbb részvénypiacok oldalirányban mozognak, és még nem döntötték el, hogy kitörni vagy a mélybe hullani szeretnének.

Nemesfémek és bányák. Ahogy azt év eleje óta többször is előre jeleztük, az arany körüli hangulat medvepiaciról bikapiacira változott, új éves csúcsárfolyam született ($ 1,292.99 / oz), 4,4 százalékos havi emelkedést elkönyvelve. Ennek fő oka a negatív reálkamat a világ számos régiójában, valamint az amerikai kamatlábak várhatóan lassú növekedése, legalábbis rövid távon.

Szintén várakozásainknak megfelelően az MNB április végén ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,05 százalékra. Emellett a kormány 2017-es költségvetési tervezete alapján jelentős fiskális stimulust tervez véghez vinni leginkább adócsökkentések formájában, ami a költségvetési hiány várható növekedésén keresztül szintén hatással volt a hosszabb lejáratú állampapírok hozamára. A fentiek együttes hatására az általunk is megjövendölt forintgyengülés is megérkezett, az árfolyam május első felében nem tudott elmozdulni a 315-ös szinttől.

Hogyan lehetett ebből profitálni?

Aki hatékony kockázatkezeléssel nyúlt a befektetéseihez, azaz diverzifikálta a portfóliót, mindig volt szabad tőkéje, azaz készpénze, és be tudott szállni a mélypontokon a fenti szegmensekbe, az 2016-ban már könnyen kétszámjegyű eredményt érhetett el, ha realizált április végén!

A kilátásokról csak röviden: az éppen aktuális félelemfaktort a június 23-i BREXIT népszavazás növeli. Ebben a helyzetben kérdéses az indexkövető befektetések vétele vagy tartása. Így igaz a mondás, „sell may go away”, azaz realizáld a nyereséged, még a nyár előtt, talán az így felszabaduló friss tőkével hamarosan újra jó befektetést csinálhatsz! /

Kapcsolódó cikkeink