A benzinárak az egekben, a magyarok kétharmada mégis autóval utazott külföldre idén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 05. 08. 10:06

A Központi Statisztikai Hivatal 2022 IV. negyedévére vonatkozó adatai is már azt mutatták, hogy a magyarok újra megindultak külföldre: az országhatárunkon túli utazások száma 22%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest: az év utolsó negyedévében a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre. Az egynapos kiruccanások száma 12%-kal, a többnapos látogatásoké 42%-kal nőttek; átlagosan pedig 2,7 napot töltöttek a magyarok külföldön utazásaik során. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Szerbiába látogattak – az utazások kétharmada irányult ebbe a három országba.

Nem utaznak kevesebben autóval

A drága benzin se visszatartó erő, ha utazásról van szó

Noha a gázolaj és a 95-ös benzin tavaly nyári 700-800 forintos (hatósági áron 480 forintos) átlagára 2022 november óta mérséklődött, 2023 április közepéig a benzin átlagára nem csökkent 600 forint alá a KSH adatai alapján. Az autóval való, hosszabb távú utazások tehát még mindig költségesnek számítanak.

Ez azonban nem tartotta vissza a magyarokat külföldi útjaik során: a Genertel Biztosító 2022. december és 2023. április között megkötött utasbiztosítási adatai alapján az ügyfelek több mint kétharmada autóval kelt útra. Ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve növekedést jelent, ugyanis az akkori adatok alapján több volt a repülős utazás, az autóval kiruccanók aránya még csak 50% volt.

A Genertel adatai alapján az idei télen külföldre látogatók legnépszerűbb úti céljai a környező, autóval könnyen megközelíthető országok voltak: Ausztria, Szlovákia – melyek összecsengenek a KSH adataival is –, valamint Olaszország. Ausztria különösen népszerű volt a magyarok körében: a Genertel-szerződést kötők közel fele választotta nyugati szomszédunkat úti célul – a tavalyi év azonos időszakában ez csupán az utazók harmadának esetében volt így.

4 napra, kettesben, biztosítás az utolsó pillanatban

A Genertel Biztosító szerződéseinek adatai alapján a legtöbb telelő magyar 4 napra látogatott külföldre a december és április közepe közötti időszakban. A legtöbben kettesben indultak útra, a szerződők közel harmada viszont gyermekkel együtt utazott.

A Genertel emellett az utazás és a biztosítás kötés idejére vonatkozóan is rendelkezik adatokkal, melyek azt mutatják, hogy a magyarok az utolsó utáni pillanatig halogatják utasbiztosításuk megkötését: a szerződéskötők közül legtöbben 1 nappal az utazás előtt kötik meg biztosításukat.

Erős volt az idei síszezon

A Biztosító adatai alapján a szerződéskötők közel kétharmada kifejezetten síelési célból utazott külföldre – ebben az esetben a legnépszerűbb úti cél Ausztria és Szlovákia volt. Az idei enyhe időjárás kedvezett a síelőknek, némileg meghosszabbítva a síszezont is: 2023 márciusa kifejezetten erős hónap volt, emellett még április elején is voltak síelés úti célú szerződéskötések a Genertelnél, a legtöbben azonban februárban ragadták meg léceiket.

A téli sport szerelmesei jellemzően hosszabb időszakra, 4-5 napra utaztak ki külföldre, azonban idén télen nagyobb arányban képviseltették magukat a gyors kiruccanásra utazók is: a szerződéskötések harmada hétvégi, 2-3 napos időtartamra szólt. A síelők körében toronymagasan vezet – a magas benzinárak ellenére – az autós kiutazás: 90%-uk közlekedett így, míg a többiek busszal utaztak.

Jelentős adat továbbá, hogy a magyarok nagyobb kockázatúnak ítélik a síelési célú utazást: a téli sportot űző szerződéskötők ugyanis nagyobb arányban választottak magasabb fokú védelmet biztosító csomagot.

Kapcsolódó cikkeink