A belső vállalkozók a cégen belül tartják az innovációt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 28. 09:12

Egyre több cég ismeri fel annak fontosságát, hogy alkalmazottai között legyenek innovatív gondolkodók is, akik ötleteikkel viszik előre a vállalat szekerét. Az úgynevezett intrapreneur olyan személy, aki cégen belüli vállalkozóként önálló projektek vezetésével foglalkozik, és fő feladata az új ötlet nyereséges bekapcsolása a vállalatba. Vezető informatikai cégek, mint például a Google vagy a Dell is, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az intrapreneurök képzésére.

Katerina Manou regionális igazgató Regus

Katerina Manou
regionális igazgató
Regus

A Regus 98 ország több mint 19 000 üzletemberének részvételével készített kutatásában arra kérték a válaszadókat, hogy azonosítsák az intrapreneur-kollégák kinevelésének kulcsát. A magyar cégek több mint fele (53%) szerint az egyik leghatékonyabb módja a belső képzéseknek a képességfejlesztő tréning, ezt követik a vállalaton belüli kapcsolatépítési és kapcsolattartási funkciók (38%) és a jó kommunikáció a felső vezetéssel (36%). A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar üzletemberek 47 százaléka szerint a rugalmas munkavégzés jelent megoldást a belső innováció fellendítésére.

További megállapítások:

– A válaszadók 25 százaléka szerint a hivatalos innovációs programok fontosak az innováció előmozdításában;

– A megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy ágazatukban a belső vállalkozók jelenléte nőtt az elmúlt öt évben;

– 3 százalékuk szerint gyarapszik a női vállalkozók, 8 százalékuk szerint pedig a visszatérő vállalkozók száma.

Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója így értékelte a felmérés eredményeit: „Mivel a kisvállalkozások a cégek több mint 90 százalékát teszik ki, és a legtöbb gazdaságban a munkavállalók több mint háromötödét foglalkoztatják, így nem szorul magyarázatra, hogy miért van szükség a vállalkozások támogatására és fejlesztésére. A nagyvállalatok vezetőit is meggyőzte a vállalkozók erőteljes lendülete, és saját alkalmazottaik körében is támogatják az ilyen kezdeményezéseket. Ennek egyik leghatékonyabb módja a rugalmas munkavégzés, amely nemcsak a magánélet és munka jobb egyensúlyához járul hozzá, de szélesíti a munkavállalók látókörét és tapasztalatát azáltal, hogy lehetővé teszi a találkozást más munkakörökben dolgozókkal.”

Kapcsolódó cikkeink