A békalencse lehet a következő szuperélelmiszer
Emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely fenntartható és tápanyagban gazdag zöldségként hamarosan megjelenhet az európai élelmiszerpiacon.

Hagyományos holland fogás (Stamppot) békalencsével és tofuval
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
A döntés a holland Wageningen Egyetem tízéves kutatásán alapul. A békalencse fehérjetartalma a szójáéhoz hasonló, könnyen emészthető, és jól hasznosul a szervezetben, illetve nem provokál negatív reakciókat, így allergiát, székrekedést vagy vérnyomás-emelkedést.
A növény gyorsan szaporodik, minimális földterületet igényel, és nem szükséges hozzá növényvédőszer vagy mesterséges világítás, így fenntartható fehérjealternatívát jelenthet. Bár még kevés termelő foglalkozik vele, szakértők szerint néhány éven belül a boltok polcaira kerülhet – akár friss csomagolt formában, akár készételek összetevőjeként. //
Kapcsolódó cikkeink
Lánchíd Klub februári exkluzív – Nemzetközi és hazai FMCG kiskereskedelmi kitekintő
A magyar kiskereskedelem az elmúlt időszakban jelentős kihívásokkal nézett szembe:…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >AI-alapú automatát tesztel a Coca-Cola
A Coca-Cola az ausztráliai Sydney repülőterén mutatta be legújabb fejlesztését,…
Tovább olvasom >További cikkeink
MEGJELENT A TRADE MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMA!
Megjelent a Trade magazin legújabb, 2025/5. száma, amelynek bővített digitális…
Tovább olvasom >Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >A fenntartható vásárlásért kampányol a SPAR Szlovéniában
Szlovéniában újabb lépést tett a SPAR a fenntarthatóság felé vezető…
Tovább olvasom >