A békalencse lehet a következő szuperélelmiszer
Emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely fenntartható és tápanyagban gazdag zöldségként hamarosan megjelenhet az európai élelmiszerpiacon.

Hagyományos holland fogás (Stamppot) békalencsével és tofuval
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
A döntés a holland Wageningen Egyetem tízéves kutatásán alapul. A békalencse fehérjetartalma a szójáéhoz hasonló, könnyen emészthető, és jól hasznosul a szervezetben, illetve nem provokál negatív reakciókat, így allergiát, székrekedést vagy vérnyomás-emelkedést.
A növény gyorsan szaporodik, minimális földterületet igényel, és nem szükséges hozzá növényvédőszer vagy mesterséges világítás, így fenntartható fehérjealternatívát jelenthet. Bár még kevés termelő foglalkozik vele, szakértők szerint néhány éven belül a boltok polcaira kerülhet – akár friss csomagolt formában, akár készételek összetevőjeként. //
Kapcsolódó cikkeink
Szennyeződés ellen, fenntarthatóság mellett
A tisztítószerek és takarítóeszközök piacán a fenntarthatóság, a technológiai fejlesztések…
Tovább olvasom >Ruhák, illatok, érzelmek
Hogyan lehet egy öblítő egyszerre hatékony, illatos és fenntartható? A…
Tovább olvasom >A tisztaság új dimenziói
A mosószerpiac az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül, amelyet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsigó Róbert: érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára az árrésstop hatására
Az árréstop bevezetésének hatására érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára…
Tovább olvasom >3,6 milliárd forintot fordított új szupermarket építésére a SPAR Szentendrén
Mintegy 3,6 milliárd forintos saját forrásból elkészült az ország legújabb…
Tovább olvasom >Funkcionális alkoholmentes sört mutatott be a Dreher
Speciális összetétellel rendelkező, szénhidrát-elektrolit oldatokkal készülő alkoholmentes sört vezet be…
Tovább olvasom >