A baromfinak is jár világnap

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 07. 11:46

Az idén második alkalommal rendezi meg a Baromfi Világnap hazai eseménysorozatát a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet a május 8-i rendezvénnyel fel szeretné hívni a figyelmet a baromfiágazati vállalkozásokra, amelyek itthon és a világban is egyre nagyobb szerepet töltenek be a lakosság élelmezésében. A BTT arra kéri a döntéshozókat, hogy esélyegyenlőséget nyújtó szabályozással segítsék a baromfiszektor további magyarországi fejlődését.

baromfi

A Baromfi Termék Tanács kezdeményezte néhány éve több nemzetközi szervezetnél is, hogy május 10-ét Baromfi Világnappá lehessen nyilvánítani. A felvetést az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta, így az első Baromfi Világnap magyarországi eseményeit tavaly rendezhette meg BTT.

A világnap idei hazai rendezvénysorozatának május 8-án a budapesti Vajdahunyadvár ad otthont, ahol előadások hangzanak majd el az európai baromfiszektor helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről és a baromfihúsok fogyasztói megítéléséről. A rendezvényen részt vesz Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. A BTT a világnap kapcsán tartja idei tisztújító küldöttgyűlését is.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A világ népessége ma 7,244 milliárd fő, amely egyetlen év alatt egy németországnyi lakossal (mintegy 80 millió emberrel) növekszik. Mindemellett megdöbbentő tény, hogy a Föld népességéből szakértők szerint közel egymilliárdan kénytelenek éhezni, és hasonló nagyságrendben alultápláltak.

Az élelmiszer-termelésének – így a baromfitermelésnek is – óriási a felelőssége, hogy a 2050-re prognosztizált 9 milliárdnyi ember élelmiszerigényét a lehető legteljesebben kielégítse. Az elkövetkező 35 évben annyi élelmiszert kell termelnünk, mint az elmúlt nyolcezer évben együttvéve.

Leginkább a baromfiágazat képes arra, hogy e kihívásokat teljesítse. A világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, így a legdinamikusabban nőtt az állati termékek közül. Néhány éven belül a baromfihús a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleséggé válik.

A baromfiszektor szerepe Magyarországon már ma is meghatározó, hiszen – 35 kilogrammos egy főre eső éves mennyiséggel – a hazai lakosság e húsféleségből fogyasztja a legtöbbet, az ágazat pedig több mint 60 ezer embernek ad munkát és megélhetést. A hazai, üzemszerűen egy év alatt meghizlalt élőbaromfi mennyisége meghaladja a 600 000 tonnát, amely mintegy 450 000 tonna vágott súlynak felel meg. Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsokból 141 százalékos, így az ágazat exportja is jelentős .

A BTT a Baromfi Világnap kapcsán is kéri a döntéshozókat, hogy olyan hazai szabályozási környezetet alakítsanak ki, amely segíti a piaci szereplők tevékenységét és javítja jövedelmezőségüket. Így az ágazat szereplői azt szeretnék, ha a kormány az általános forgalmi adó (áfa) szabályozást is úgy alakítaná, hogy a változtatások a baromfiszektornak egyenlő esélyeket biztosítsanak más húságazati termékpályákkal.

A Világnapot követő hétvégén a Budai Várban a Kenyér és Péksütemény Fesztivál keretében a baromfiágazat reprezentatív vállalkozásai a nagyközönségnek is bemutatják tevékenységüket.

Kapcsolódó cikkeink