A barista és a tökéletes kávévending-automata közötti állapot
A robotok munkába állítása a vendéglátásban talán már nincs annyira messze, mint gondolnánk. Jarvist, a robotbaristát például tavaly év elején mutatták be egy kiállításon, bő egy évre rá már munkába is állt: a MUJI kávézólánc négy észak-amerikai üzletében alkalmazza a robotmunkatársat a pultban.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A robot mechanikus karja képes körbefordulni és „lehajolni” tejet habosítani (amivel egyszerű ábrákat is formáz a kávé tetején), szakszerűen vízszintesre préseli a darált kávét. Forró latte artot vagy jeges americanót készít, ha a vendég úgy kéri, aztán jó, ha meg is köszöni azt némi borravalóval, mert Jarvis bizony nem restelli kérni is tőle. Tegyük hozzá, a robot és a borravaló-fizetés összekapcsolása nem teljesen a semmiből jövő gondolat: miután egy floridai étteremben alkalmazni kezdtek egy 1000 dollárba kerülő tányérhordó robotot, a személyzet egyre több borravalót kezdett kapni.
Jarvis még nem helyettesíti a kávézók személyzetét – bár később biztosan jóval önállóbb lesz a munkájában, egyelőre nemcsak a két pultos dolgozik a keze, pontosabban a karja alá, de mások is be-beszállnak a munkába.
Robothősünk, úgy tűnik, nem sokáig lesz az egyetlen gépi „szakmabeli”: a Microsoft és az Amazon alapítójaként ismert Jeff Bezos humanoid robotokat is gyárt, ő januárban mutatott be videón egy kávét főző humanoidot. Az AI-robot az emberek mozdulatainak megfigyelésével tanulta meg a kávékészítést, ám a barista rangot még nem érte el, mert ő egyelőre csak kávékapszulával dolgozik. //
Kapcsolódó cikkeink
150 millió dollárból bővíti a Nestlé USA dél-karolinai üzemét
A projekt keretében a vállalat egy újabb gyártósort telepít az…
Tovább olvasom >Új világkonyhamárkákat vezetett be a Nestlé
Új, nemzetközi gasztronómiai márkákat vezetett be a Nestlé az USA-ban…
Tovább olvasom >Megveszi a Wonder a Grubhubot
650 millió dollárért vásárolja meg a Wonder a Grubhubot a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >