A barista és a tökéletes kávévending-automata közötti állapot
A robotok munkába állítása a vendéglátásban talán már nincs annyira messze, mint gondolnánk. Jarvist, a robotbaristát például tavaly év elején mutatták be egy kiállításon, bő egy évre rá már munkába is állt: a MUJI kávézólánc négy észak-amerikai üzletében alkalmazza a robotmunkatársat a pultban.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A robot mechanikus karja képes körbefordulni és „lehajolni” tejet habosítani (amivel egyszerű ábrákat is formáz a kávé tetején), szakszerűen vízszintesre préseli a darált kávét. Forró latte artot vagy jeges americanót készít, ha a vendég úgy kéri, aztán jó, ha meg is köszöni azt némi borravalóval, mert Jarvis bizony nem restelli kérni is tőle. Tegyük hozzá, a robot és a borravaló-fizetés összekapcsolása nem teljesen a semmiből jövő gondolat: miután egy floridai étteremben alkalmazni kezdtek egy 1000 dollárba kerülő tányérhordó robotot, a személyzet egyre több borravalót kezdett kapni.
Jarvis még nem helyettesíti a kávézók személyzetét – bár később biztosan jóval önállóbb lesz a munkájában, egyelőre nemcsak a két pultos dolgozik a keze, pontosabban a karja alá, de mások is be-beszállnak a munkába.
Robothősünk, úgy tűnik, nem sokáig lesz az egyetlen gépi „szakmabeli”: a Microsoft és az Amazon alapítójaként ismert Jeff Bezos humanoid robotokat is gyárt, ő januárban mutatott be videón egy kávét főző humanoidot. Az AI-robot az emberek mozdulatainak megfigyelésével tanulta meg a kávékészítést, ám a barista rangot még nem érte el, mert ő egyelőre csak kávékapszulával dolgozik. //
Kapcsolódó cikkeink
A nosztalgia jegyében dob piacra új ízt a Coca-Cola Amerikában
Február 10-én mutatja be a Coca-Cola legújabb üdítőjét, az Orange…
Tovább olvasom >Megvette a Ferrero a Power Crunch fehérjesnack márkát
A Ferrero, a Nutella és a Ferrero Rocher gyártója, megvásárolta…
Tovább olvasom >A nagyok versenytársává vált a Perplexity
Az AI-alapú keresőmotor, a Perplexity az Egyesült Államokban most indított…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újra magyar Gault&Millau
8 év után visszatért, és újra Magyarországon teszteli az éttermeket…
Tovább olvasom >Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >Szállodai biztonság
A TP-Link és az MSZÉSZ 800 szálloda bevonásával végzett kutatást…
Tovább olvasom >