A báránypiacon lendített a gyenge forint is

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 28. 07:39

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legutóbbi piaci jelentéséből kiderül, hogy a kissúlyú bárányok ára, a karácsonyi keresletnövekedésnek köszönhetően, növekedett Olaszországban és itthon is. Ezt az árváltozást kettősség jellemezte; míg Olaszországban az előző év azonos időszakához képest csökkentek az árak, addig Magyarországon a forint gyengülése és a lecsökkent báránykínálat miatt növekedtek.

Decemberben kismértékben, alig egy százalékkal, de növekedett a hazai termelésből származó vágósertés termelői ára. Ennél nagyobb mértékben, 13 százalékkal haladta meg a tavalyi árakat a vágómarha termelői ára.

Mintegy 10 százalékkal növekedett tavaly a december elejéig felvásárolt vágócsirke mennyisége, ugyanakkor az élősúlyos termelői ára két százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A csirkehúsok belföldi értékesítése 17 százalékkal bővült december elejéig. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 5, a csirkecombé 7, a csirkemellé pedig 6,5 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

A vágópulyka 1–48. heti felvásárlása 5,5 százalékkal, élősúlyos termelői ára egy százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A pulykahúsok belföldi értékesítése 4,5 százalékkal csökkent december elejéig. A pulykaalsócomb feldolgozói értékesítési ára két százalékkal, a pulykafelsőcombé 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A pulykamellfilé ára 1,5 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

Kapcsolódó cikkeink