A bankadó csökkentése is szükséges a hitelezés bővüléséhez

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 19. 11:45

A kormány betartja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött együttműködési megállapodást, és szó sincs arról, hogy azt a bankok hitelezésének növekedéséhez kötnék. Az EBRD friss jelentése alapján a magyar gazdaságról kialakított kép pozitív és javuló,a szakértők felfelé korrigálták a növekedési kilátásokat, a magyar gazdaság a legjobbak között van a makroszámokban – mondta Nikoletti Antal, a hitelintézet magyar igazgatója a Magyar Hírlapnak.

penz15

A szakember az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette: Magyarországnak jó esélye van a három százalék feletti növekedésre, amit nem sok ország mondhat el magáról. A foglalkoztatás és ezzel együtt a várható fogyasztás növekedését és a kiemelkedően magas ipari termelés bővülését is kiemeli az elemzés. Mindezek és a költségvetés egészséges helyzete megalapozza a közeljövőben várható hitelminősítői feljavításokat.

Az igazgató szerint az összes résztvevő abban érdekelt, hogy növekedjen a hitelezési aktivitás, aminek egyik feltétele a bankadó csökkentése. A bankok újbóli növekedése a magyar gazdaság növekedésével megy végbe, Budapest ugyanis nem regionális bankközpont, mint például London vagy Bécs.

A bécsi bankok akkor is nyereségesek és növekednek, ha az osztrák piac önmagában veszteséges és nem növekszik. A magyar bankok azonban a hazai piacból élnek, a magyarországi vállalatokra és a lakosságra számíthatnak – mutatott rá.

A bankadó csökkentése nyilván adhat egy lökést a hitelezési aktivitásnak, mert javítja az üzleti modellt, de a magyar bankok növekedése akkor egészséges, ha a gazdasági növekedésre épül, és nem kényszerre – tette hozzá.
Nikoletti Antal a lapnak beszélt arról is, fontos a megállapodás, mert a stabil bankrendszer mindenkinek alapvető érdeke, de még ennél is fontosabb, hogy a többi gazdasági szereplő, a többi szektor is kapjon ennyi figyelmet. Az EBRD jó partner ebben, mert többféle régióban működik, és széles rálátása van többféle nemzetgazdasági modellre – mondta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink