A 3in1 termékek kedvelői egyre intenzívebb fogyasztók

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 10. 05. 08:00

A háztartások privát fogyasztását monitorozó GfK ConsumerScan eredményei szerint a 3in1 termékek vásárlóinak köre az elmúlt években két számjegyű tempóban nőtt. Bár a legutóbbi periódusban a növekedés üteme némiképp mérséklődött, a 3in1 termékek kedvelői egyre többet fogyasztanak ebből az instant kávéspecialitásból.A GfK Hungária háztartások otthoni fogyasztását folyamatosan mérő ConsumerScan-adatai szerint az idei első félévben a fogyasztók által Magyarországon legszélesebb körben kedvelt őrölt-pörkölt kávékból a vásárlók 8 százalékkal kevesebbet szereztek be, mint az előző év azonos időszakában. A vásárlások aránya mérséklődött tehát, melynek hátterében minden bizonnyal a 8 százalékot is meghaladó mértékű áremelkedés húzódik meg. Az átlagár emelkedésének köszönhetően azonban a piaci forgalom értékben nem változott.
Elmondható, hogy az idei első hat hónapban kevesebb háztartás (mintegy 66 százalék) vásárolt hagyományos őrölt-pörkölt kávét, mint tavaly (69 százalék). A hat hónap alatt beszerzett mennyiség is csökkent: 2007. január–júniusban még 2,42 kilogramm volt szemben a 2008. január–júniusban mért 2,29 kilogrammal.
A kávépiac slágertermékei hazánkban egyértelműen a 3in1 készítmények. A fogyasztói kereslet e szegmens tekintetében változatlanul nő, és a 2007. január–júniusban mért 26,5 százalékkal szemben 2008 első hat hónapjában már a háztartások 29,1 százaléka vásárolt instant kávét, édesítőt és kávékrémport egyben. A fogyasztói tábor kezdeti, kétszámjegyű bővülése azonban megtorpanni látszik, és a szegmens egyre kevesebb új fogyasztót vonz. Mindazonáltal az év első hat hónapjában 18 százalékkal értékesítettek az üzletek többet 3in1 termékekből, azaz a szegmens fejlődését jelenleg főként meglévő vásárlóik intenzívebb fogyasztása generálja. Míg 2007 első felében egy átlagos 3in1-vásárló háztartás 981 grammot vásárolt, addig 2008. január–júniusban már 1090 grammot, azaz 11 százalékkal többet.

Kapcsolódó cikkeink