A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije versenyt, amelyben a hazai cukrászdák, kézműves pékségek és vendéglátóhelyek mutathatták be legjobb bejglikülönlegességeiket. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy népszerűsítse a kézműves minőséget, és felhívja a figyelmet a hagyományos magyar ünnepi süteményre.

A kép illusztráció
A 2024-es év nyertesei
A versenyen három kategóriában hirdettek győzteseket: hagyományos diós, hagyományos mákos, valamint ínyenc kategóriában.
- Hagyományos diós kategória:
Az aranyérmet Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa nyerte.
Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta. - Hagyományos mákos kategória:
Az aranyérem a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség Bánki Viktor által készített bejglijéé lett.
Az ezüstérmet Virágh Krisztina (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) érdemelte ki. - Ínyenc kategória:
Ebben a kategóriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) Bíboros nevű bejglije nyert. Az aszalt szilvás, vörösboros, diós és birsalmasajt-töltelékes különlegesség hagyományos pozsonyi tésztából készült, és a karácsonyi ízek gazdag harmóniáját kínálta.
Az ezüstérmet Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) Téli Ambrózia nevű bejglije, a bronzérmet pedig Vámosi Péter (Karl Kávézó, Dunaharaszti) Csendes éj mannája kapta.
Az év kézműves nívódíja
A legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíjat szintén Karl Zsolt (Karl Cukrászda) kapta, aki több kategóriában is kimagasló eredményt ért el.
Trendek és érdekességek
Az idei verseny különlegessége a kreatív alapanyag-használat volt. Az ínyenc kategóriában a versenyzők olyan különleges hozzávalókat használtak, mint pekándió, füge, fekete cseresznye, áfonya, meggy, pisztácia, sütőtök és cékla. A karácsonyi fűszerek mellett – mint a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió – megjelentek az olyan ízesítők is, mint a gyömbér, csillagánizs és édeskömény.
Zsűri és értékelés
A több mint 50 bejglit nevező versenyző munkáját neves szaktekintélyek és műkedvelő zsűritagok értékelték. A zsűri tagjai között szerepelt többek között Babik Edit, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkára, valamint olyan cukrászmesterek, mint Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) és Maródi Margit (Maródi Cukrászda, Hévízgyörk).
A bejglik ünnepe
Az Év bejglije verseny idén is bizonyította, hogy a bejgli nemcsak egy hagyományos karácsonyi sütemény, hanem a magyar cukrászmesterség egyik kiemelkedő szimbóluma. A verseny győztesei és résztvevői hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnepi asztalra minőségi, egyedi és különleges sütemények kerülhessenek, amelyek méltán képviselik a hazai gasztronómia kiválóságait.
Kapcsolódó cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Balaton Fagyija verseny
Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Balaton Fagyija versenyre, amely…
Tovább olvasom >Cukrász Szakmai Nap 2025
A Magyar Cukrász Ipartestület május 5-én tartotta meg hagyományos tavaszi…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket átlagosan 4,6, a májusit 0,1 százalékkal haladták meg
2025. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg…
Tovább olvasom >Tempósabbá vált az infláció
A drogéria termékeknél a vártnál mérsékeltebb árcsökkenés volt júniusban, emellett…
Tovább olvasom >Rekorderedmény és nemzetközi növekedés a Pek-Snack Csoportnál
Rekordszintű, 12,7 milliárd forintos árbevétel mellett 2,5 milliárdos EBITDA-nyereséggel zárta…
Tovább olvasom >