A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije versenyt, amelyben a hazai cukrászdák, kézműves pékségek és vendéglátóhelyek mutathatták be legjobb bejglikülönlegességeiket. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy népszerűsítse a kézműves minőséget, és felhívja a figyelmet a hagyományos magyar ünnepi süteményre.

A kép illusztráció
A 2024-es év nyertesei
A versenyen három kategóriában hirdettek győzteseket: hagyományos diós, hagyományos mákos, valamint ínyenc kategóriában.
- Hagyományos diós kategória:
Az aranyérmet Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa nyerte.
Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta. - Hagyományos mákos kategória:
Az aranyérem a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség Bánki Viktor által készített bejglijéé lett.
Az ezüstérmet Virágh Krisztina (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) érdemelte ki. - Ínyenc kategória:
Ebben a kategóriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) Bíboros nevű bejglije nyert. Az aszalt szilvás, vörösboros, diós és birsalmasajt-töltelékes különlegesség hagyományos pozsonyi tésztából készült, és a karácsonyi ízek gazdag harmóniáját kínálta.
Az ezüstérmet Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) Téli Ambrózia nevű bejglije, a bronzérmet pedig Vámosi Péter (Karl Kávézó, Dunaharaszti) Csendes éj mannája kapta.
Az év kézműves nívódíja
A legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíjat szintén Karl Zsolt (Karl Cukrászda) kapta, aki több kategóriában is kimagasló eredményt ért el.
Trendek és érdekességek
Az idei verseny különlegessége a kreatív alapanyag-használat volt. Az ínyenc kategóriában a versenyzők olyan különleges hozzávalókat használtak, mint pekándió, füge, fekete cseresznye, áfonya, meggy, pisztácia, sütőtök és cékla. A karácsonyi fűszerek mellett – mint a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió – megjelentek az olyan ízesítők is, mint a gyömbér, csillagánizs és édeskömény.
Zsűri és értékelés
A több mint 50 bejglit nevező versenyző munkáját neves szaktekintélyek és műkedvelő zsűritagok értékelték. A zsűri tagjai között szerepelt többek között Babik Edit, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkára, valamint olyan cukrászmesterek, mint Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) és Maródi Margit (Maródi Cukrászda, Hévízgyörk).
A bejglik ünnepe
Az Év bejglije verseny idén is bizonyította, hogy a bejgli nemcsak egy hagyományos karácsonyi sütemény, hanem a magyar cukrászmesterség egyik kiemelkedő szimbóluma. A verseny győztesei és résztvevői hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnepi asztalra minőségi, egyedi és különleges sütemények kerülhessenek, amelyek méltán képviselik a hazai gasztronómia kiválóságait.
Kapcsolódó cikkeink
MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >18 éves a Magyarország Tortája verseny
Az ipartestület meghirdeti az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként…
Tovább olvasom >Marika hazatér
A magyarországi Ír Nagykövetség a Szent Patrik-napot március 17-én a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >