A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije versenyt, amelyben a hazai cukrászdák, kézműves pékségek és vendéglátóhelyek mutathatták be legjobb bejglikülönlegességeiket. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny célja, hogy népszerűsítse a kézműves minőséget, és felhívja a figyelmet a hagyományos magyar ünnepi süteményre.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2019/12/bejgli-300x159.jpg)
A kép illusztráció
A 2024-es év nyertesei
A versenyen három kategóriában hirdettek győzteseket: hagyományos diós, hagyományos mákos, valamint ínyenc kategóriában.
- Hagyományos diós kategória:
Az aranyérmet Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa nyerte.
Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta. - Hagyományos mákos kategória:
Az aranyérem a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség Bánki Viktor által készített bejglijéé lett.
Az ezüstérmet Virágh Krisztina (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) érdemelte ki. - Ínyenc kategória:
Ebben a kategóriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) Bíboros nevű bejglije nyert. Az aszalt szilvás, vörösboros, diós és birsalmasajt-töltelékes különlegesség hagyományos pozsonyi tésztából készült, és a karácsonyi ízek gazdag harmóniáját kínálta.
Az ezüstérmet Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) Téli Ambrózia nevű bejglije, a bronzérmet pedig Vámosi Péter (Karl Kávézó, Dunaharaszti) Csendes éj mannája kapta.
Az év kézműves nívódíja
A legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíjat szintén Karl Zsolt (Karl Cukrászda) kapta, aki több kategóriában is kimagasló eredményt ért el.
Trendek és érdekességek
Az idei verseny különlegessége a kreatív alapanyag-használat volt. Az ínyenc kategóriában a versenyzők olyan különleges hozzávalókat használtak, mint pekándió, füge, fekete cseresznye, áfonya, meggy, pisztácia, sütőtök és cékla. A karácsonyi fűszerek mellett – mint a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió – megjelentek az olyan ízesítők is, mint a gyömbér, csillagánizs és édeskömény.
Zsűri és értékelés
A több mint 50 bejglit nevező versenyző munkáját neves szaktekintélyek és műkedvelő zsűritagok értékelték. A zsűri tagjai között szerepelt többek között Babik Edit, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány főtitkára, valamint olyan cukrászmesterek, mint Pataki Ádám (Pataki Cukrászda, Érd) és Maródi Margit (Maródi Cukrászda, Hévízgyörk).
A bejglik ünnepe
Az Év bejglije verseny idén is bizonyította, hogy a bejgli nemcsak egy hagyományos karácsonyi sütemény, hanem a magyar cukrászmesterség egyik kiemelkedő szimbóluma. A verseny győztesei és résztvevői hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnepi asztalra minőségi, egyedi és különleges sütemények kerülhessenek, amelyek méltán képviselik a hazai gasztronómia kiválóságait.
Kapcsolódó cikkeink
Statisztikák tükrében
Helyzetkép a cukrászdákból – Nehéz szemeszter elé nézhetünk címmel tartott…
Tovább olvasom >Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos…
Tovább olvasom >Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Év promóciója 2025 verseny, felhívás és nevezés
A Trade magazin ismét versenyt hirdet az FMCG-szektor szereplői között…
Tovább olvasom >Működne Magyarországon a boltok elleni bojkott?
Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az a közösségi…
Tovább olvasom >Nem nyitott üzletet Nyíregyházán a Mere, törölték a nyilvántartásból
Bár korábban bejelentették, hogy a spártai spórolásáról ismert orosz diszkontlánc,…
Tovább olvasom >