A 100 éves Danone megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét
Az első joghurtja elkészítésének 100. évfordulóját ünneplő Danone a hónap elején bejelentette, hogy kutatási célokra megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét. A gyűjtemény a Pasteur Intézetben őrzött 193 tejsav- és bifidobaktérium fermentációs törzset és a Danone a Párizs-Saclay Kutatási és Innovációs Központjában tartott több mint 1600 törzset foglalja magában. A törzsek a szabadon elérhetők lesznek a kutatók számára, így osztva meg a Danone alapítójának örökségét a világgal.
A Danone a bejelentés révén kívánja kifejezni elkötelezettségét a nyílt tudomány előmozdítása, az ismeretek megosztása és fejlesztése iránt. A kezdeményezés emellett hozzájárul a Danone 2030-ig megfogalmazott céljai megvalósításához, és mindenekelőtt ahhoz, hogy a vállalat partnereivel együtt előmozdítsa a táplálkozás jelenleg is zajló forradalmi változásait. A bejelentést üdvözölte a Pasteur Intézet, a Louis Pasteur által 1887-ben létrehozott, nemzetközileg elismert kutatóközpont.
Isaac Carasso öröksége
Az első Danone joghurtot 1919-ben Barcelonában készítette Isaac Carasso, akit Ilja Mecsnyikov immunológus a fermentált termékek egészséges bélműködésben és az általános egészségben játszott szerepéről szóló tanulmánya ihletett meg. Carasso a barcelonai gyermekek körében gyakori bélrendszeri problémákra felfigyelve kezdett vizsgálódni, és rövidesen megkezdte első joghurtjai értékesítését Barcelona gyógyszertáraiban. A termékét kisfia, Daniel családon belüli beceneve nyomán Danone-nak nevezte el. Az évek során a kutatás és innováció, valamint a nemzetközi kutatókkal való együttműködés révén a Danone egy kiterjedt gyűjteményt hozott létre.
A tejsav- és bifidobaktériumok olyan speciális baktériumok, amelyek elsősorban joghurtok és egyéb erjesztett tejtermékek előállítására használhatók. Ugyanakkor számos további felhasználási lehetőséggel is rendelkezhetnek mind az élelmiszeriparon belüli, mind azon kívüli alkalmazások terén. Ezek, a sok esetben még nem kellően megvizsgált lehetőségek segíthetnek egy sor egészségügyi, társadalmi és környezeti kihívás kezelésében a táplálkozás, az egészség és a fenntarthatóság terén.
A nyílt tudomány előmozdítása a Danone 2030-as céljai között
A 100. évfordulót ünneplő kétnapos rendezvényen, a Danone elnök-vezérigazgatója, Emmanuel Faber elmondta: „Az elmúlt évszázadban a fogyasztók igényeinek való megfelelés érdekében folyamatosan befektettünk a savanyított tejtermékekkel, az erjedéssel és a táplálkozás egészségügyi hatásával kapcsolatos kutatásokba. Egy olyan időszakban, amikor az élelmiszeriparunk és társadalmunk általában véve is számos példátlan kihívással szembesül, büszkék vagyunk arra, hogy megnyitjuk egyedi gyűjteményeinket a világ kutatói számára, hogy ők is segíthessenek nekünk egy egészségesebb és fenntarthatóbb világ megteremtésében.”
Kapcsolódó cikkeink
Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >A Maerskkel társulva csökkenti a tengeri szállítási kibocsátását a Danone
Együttműködésbe kezdett a Danone a Maerskkel a tengeri logisztikai kibocsátások…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >95 millió forint segítség másfél hónap alatt a Tesco munkatársaitól és vásárlóitól a rászorulóknak
95 millió forinttal támogatja az ország legnagyobb adománygyűjtő csapata az…
Tovább olvasom >