A 100 éves Danone megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét
Az első joghurtja elkészítésének 100. évfordulóját ünneplő Danone a hónap elején bejelentette, hogy kutatási célokra megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét. A gyűjtemény a Pasteur Intézetben őrzött 193 tejsav- és bifidobaktérium fermentációs törzset és a Danone a Párizs-Saclay Kutatási és Innovációs Központjában tartott több mint 1600 törzset foglalja magában. A törzsek a szabadon elérhetők lesznek a kutatók számára, így osztva meg a Danone alapítójának örökségét a világgal.
A Danone a bejelentés révén kívánja kifejezni elkötelezettségét a nyílt tudomány előmozdítása, az ismeretek megosztása és fejlesztése iránt. A kezdeményezés emellett hozzájárul a Danone 2030-ig megfogalmazott céljai megvalósításához, és mindenekelőtt ahhoz, hogy a vállalat partnereivel együtt előmozdítsa a táplálkozás jelenleg is zajló forradalmi változásait. A bejelentést üdvözölte a Pasteur Intézet, a Louis Pasteur által 1887-ben létrehozott, nemzetközileg elismert kutatóközpont.
Isaac Carasso öröksége
Az első Danone joghurtot 1919-ben Barcelonában készítette Isaac Carasso, akit Ilja Mecsnyikov immunológus a fermentált termékek egészséges bélműködésben és az általános egészségben játszott szerepéről szóló tanulmánya ihletett meg. Carasso a barcelonai gyermekek körében gyakori bélrendszeri problémákra felfigyelve kezdett vizsgálódni, és rövidesen megkezdte első joghurtjai értékesítését Barcelona gyógyszertáraiban. A termékét kisfia, Daniel családon belüli beceneve nyomán Danone-nak nevezte el. Az évek során a kutatás és innováció, valamint a nemzetközi kutatókkal való együttműködés révén a Danone egy kiterjedt gyűjteményt hozott létre.
A tejsav- és bifidobaktériumok olyan speciális baktériumok, amelyek elsősorban joghurtok és egyéb erjesztett tejtermékek előállítására használhatók. Ugyanakkor számos további felhasználási lehetőséggel is rendelkezhetnek mind az élelmiszeriparon belüli, mind azon kívüli alkalmazások terén. Ezek, a sok esetben még nem kellően megvizsgált lehetőségek segíthetnek egy sor egészségügyi, társadalmi és környezeti kihívás kezelésében a táplálkozás, az egészség és a fenntarthatóság terén.
A nyílt tudomány előmozdítása a Danone 2030-as céljai között
A 100. évfordulót ünneplő kétnapos rendezvényen, a Danone elnök-vezérigazgatója, Emmanuel Faber elmondta: „Az elmúlt évszázadban a fogyasztók igényeinek való megfelelés érdekében folyamatosan befektettünk a savanyított tejtermékekkel, az erjedéssel és a táplálkozás egészségügyi hatásával kapcsolatos kutatásokba. Egy olyan időszakban, amikor az élelmiszeriparunk és társadalmunk általában véve is számos példátlan kihívással szembesül, büszkék vagyunk arra, hogy megnyitjuk egyedi gyűjteményeinket a világ kutatói számára, hogy ők is segíthessenek nekünk egy egészségesebb és fenntarthatóbb világ megteremtésében.”
Kapcsolódó cikkeink
Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >További cikkeink
Németországban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi árak emelkedése februárban
Németországban februárban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi…
Tovább olvasom >Egyensúly és szépség a mindennapokban – A Balance by Béres Alexandra termékei már elérhetők a Rossmannban
Béres Alexandra Balance márkája új szépségápolási termékekkel debütált a Rossmannban,…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >