90 éves a Lactalis – Családi vállalkozásból globális siker
Hogyan lett az 1933-as alapítás óta a még mindig francia családi tulajdonban lévő cégcsoport mára a világ legnagyobb tejipari vállalata? A tudatos növekedési stratégia mellett a kezdetek óta a magas hozzáadott értékű termékek előállítását helyezik fókuszba, valamint nagy figyelmet fordítanak a minőségi termelésre. Ez az ambíció és elkötelezettség magyarországi leányvállalatuk működésének is az alapja.
A tejtermékek és a sajtok piacán is vezető szerepet tölt be az idén 90 éves Lactalis, éves 28,3 milliárd eurós forgalmával világelső mindkét szegmenst tekintve. Jelenleg az alapító unokája, Emmanuel Besnier vezeti az óriási konszernt, a hagyományokhoz híven maximális odaadással építve elődei örökségét.
A cégcsoport expanziós tevékenysége az 1970-es években kezdődött, először francia földön, amelyet az 1990-es évektől erőteljes nemzetközi terjeszkedés követett. Céljuk minden új piacon a lokális értékek megőrzése a helyi márkák és cégek integrációjával, melyet a francia tejipar és sajtkultúra minőségi hagyományainak széles körű megismertetésével párosítanak. A cég zászlóshajói a Président, Parmalat, Leerdammer és Galbani, de emellett számos kisebb, a cégcsoporthoz tartozó brandet is forgalmaznak, mint a Société és a Lactel. A Lactalis széles termékpalettája napjainkra már 150 országban van jelen, gyártóként pedig 51 országban, köztük Magyarországon működnek.
Prémium import és helyi gyártás
A Lactalis magyarországi története 2004-ben indult először egyszemélyes, majd később néhány fős kereskedelmi képviseletként, a jelenleg is ügyvezető Tóth-Zsiga Bence vezetésével. A hazai vásárlók elsőként az ikonikus Président camembert sajtokat ismerhették meg, melyek azóta is igen népszerűek – a natúr után a fokhagymás ízű a kedvenc a magyar piacon. 2007-ben aztán megalakult a Lactalis magyar leányvállalata, mely az évek során folyamatosan bővítette jelenlétét és hazai portfólióját. A cég hazai tevékenysége egy 2015-ös felvásárlás révén bővült helyi üzemmel.

Tóth-Zsiga Bence
ügyvezető
Lactalis Hungária
„Sokak meglepetésére megvásároltuk a Kuntej Zrt.-t, amely egy közepes családi vállalkozás volt. Rendkívül izgalmas és tanulságokkal teli időszak volt az első 3-4 év, hiszen egy teljesen eltérő vállalati kultúrával rendelkező céget kellett integrálni egy nemzetközi cégcsoport adott régiójába” – mesélt a kezdetekről Tóth-Zsiga Bence.
Tiszafüreden Parmalat termékeket, valamint saját márkás tejfölt, kefirt, joghurtot gyártanak beszállítóként a Lidl, Tesco, SPAR és Penny Market számára. A magyar előállítású készítmények zöme folyadéktej, de 2020 és 2023 között megduplázták a tejföl és az egyéb fermentált termékek volumenét. A folyamatos infrastrukturális fejlesztések eredményeképpen a cég az egyik legnagyobb túrógyártó vállalat jelenleg a magyar piacon, a túróüzem kapacitása a kétszerese a korábbinak. A saját márkás készítmények mellett pedig már a Président Fresh termékeket és a Président Körözött termékcsaládot is helyben állítják elő.
Összefogásban a térség gazdáival
Míg az elmúlt 5-10 évben a nemzetközi tejipari nagyvállalatok zömében kivonultak a hazai termelésből, addig a Lactalis befektetett és ma is folyamatosan fejleszt. A tiszafüredi tejüzem a Tisza-tó környékének legnagyobb munkáltatója és nyerstej-felvásárlója – a gyár 100 km-es körzetéből vásárol fel nyers tejet, évi 40 millió litert dolgoz fel. A szoros együttműködés a helyi gazdákkal hozzájárul több ezer ember napi megélhetéséhez, így a cég a térség közösségének aktív támogatója, a régió gazdaságának motorja. A vezető világvállalat magyarországi küldetése kettős: magas hozzáadott értékű import termékei forgalmazásával a sajtfogyasztási kultúrát szeretné formálni, a helyi termeléssel pedig a lokalitást erősíteni.
„A magyar tejipar jövőjét a technológiai színvonal emelése határozza meg – véli Tóth-Zsiga Bence. – A jó minőségű nyers tejet minél magasabb hozzáadott értékkel kellene feldolgozni és értékesíteni, nemcsak itthon, hanem akár régiós exportra is, ezáltal emelve a magyar tejipar általános nívóját.” (x)
Kapcsolódó cikkeink
Nem áll meg 2025-ben sem a SPAR fejlődése: két budapesti áruház újult meg 580 millió forintból
Mintegy 580 millió forintos beruházással megújult két budapesti SPAR szupermarket.…
Tovább olvasom >Globális innovációs központot nyitott Portugáliában, Olaszországban pedig növeli részesedését a Lidl
Portugáliában nyitotta meg két új globális innovációs központját a Lidl…
Tovább olvasom >Egyre több a hazai saját márkás termék a nemzetközi SPAR polcokon
2023-hoz képest ötször több, összesen 3,3 ezer tonna terméket exportált…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >Megújult a Cup Revolution: itt a RevoUnion
Új ernyőmárkával és kibővített portfólióval folytatja működését a Cup Revolution. A…
Tovább olvasom >A sajátmárkák világa újra Amszterdamba költözik – interjú Peggy Davies-zel, a PLMA elnökével
A PLMA 2025-ös World of Private Label szakkiállítása újra Amszterdamba…
Tovább olvasom >