A hazai cégek exportból várnak nagyobb bevételt

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 12. 11:17

Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai vállalatok, átlagosan 2,4%-os árbevétel és 1,4%-os profitnövekedéssel tervez a szektor – derül ki a K&H adataiból. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből – olvasható a piacesprofit.hu-n.

penz2

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. „A K&H adatai szerint átlagosan 2,4%-os árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9%), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6%-os inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6%) még mindig kedvező szint” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A magyar kis-, és középvállalkozások (kkv) külföldi piacra jutását segítő exporttámogató program indul – jelentették be a programot indító cégek. Logisztika, kockázatcsökkentés, marketing – mindebben van segítség.

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik. Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42%-ról 37%-ra csökkent, miközben szinten tartásra 53% helyett 58% számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2%-os, míg az exportból 2,7%-os bővülésre számítanak.

A cégek nyereségvárakozásukat is visszafogták év elejéhez képest. „A várt profitnövekedés mértéke 2,2%-ról 1,4%-ra zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1%)” – mondta el Peter Roebben. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3%, a kereskedelemben 2,8% és az iparban 1,9% profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2%-os nyereségcsökkenéssel számol. (piacesprofit.hu)

Kapcsolódó cikkeink