84 százalékkal nőtt a magyar húsimport
Főként a madárinfluenza miatt több mint 16 százalékkal csökkent a magyar baromfihús exportja az év első hét hónapjában. Eközben a húsimport 84 százalékkal 42 ezer tonnára bővült – írja hétfői számában a Világgazdaság a Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva.
A legtöbb baromfihúst, 22,5 ezer tonnát Romániába szállították Magyarországról, Ausztriába 14,1 ezer, Németországba 12,1 ezer tonna került az év első hét hónapjában. Az importban 10,7 ezer tonna baromfihús Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.
Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz.
A képviselő az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban arra a hírre kérdezett rá, amely szerint az EU a tárgyalások részeként vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős a lapnak azt mondta, különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes. (index, Világgazdaság)
Kapcsolódó cikkeink
Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a külkereskedelem?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben
A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az…
Tovább olvasom >Tömegével szívja fel a hazai húsipari dolgozókat Svájc
A hentesek és marhacsontozók keresése Svájcban egyre inkább magyar munkavállalókra…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >