84 százalékkal nőtt a magyar húsimport

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 09. 11:45

Főként a madárinfluenza miatt több mint 16 százalékkal csökkent a magyar baromfihús exportja az év első hét hónapjában. Eközben a húsimport 84 százalékkal 42 ezer tonnára bővült – írja hétfői számában a Világgazdaság a Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva.

A legtöbb baromfihúst, 22,5 ezer tonnát Romániába szállították Magyarországról, Ausztriába 14,1 ezer, Németországba 12,1 ezer tonna került az év első hét hónapjában. Az importban 10,7 ezer tonna baromfihús Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.

Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz.

A képviselő az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban arra a hírre kérdezett rá, amely szerint az EU a tárgyalások részeként vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős a lapnak azt mondta, különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes. (index, Világgazdaság)

Kapcsolódó cikkeink