84 százalékkal nőtt a magyar húsimport
Főként a madárinfluenza miatt több mint 16 százalékkal csökkent a magyar baromfihús exportja az év első hét hónapjában. Eközben a húsimport 84 százalékkal 42 ezer tonnára bővült – írja hétfői számában a Világgazdaság a Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva.
A legtöbb baromfihúst, 22,5 ezer tonnát Romániába szállították Magyarországról, Ausztriába 14,1 ezer, Németországba 12,1 ezer tonna került az év első hét hónapjában. Az importban 10,7 ezer tonna baromfihús Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.
Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz.
A képviselő az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban arra a hírre kérdezett rá, amely szerint az EU a tárgyalások részeként vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős a lapnak azt mondta, különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes. (index, Világgazdaság)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Mérséklődik a vágósertés termelői ára
Az Egyesült Államokban a sertés ára 1,94 dollár (USD)/kilogramm hasított…
Tovább olvasom >Az Unióban is emelkedik a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 2025 januárjában a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >