8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 08. 00:04

Februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, a tavaly februárit 8,4 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adat

A termelés volumene az év első két hónapjában 5,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,9 százalékkal emelkedett.
Egy évvel korábban, 2009 februárjában éves összehasonlításban az ipari termelés 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal esett vissza. A termelés volumene tavaly az év első két hónapjában 25,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint a megelőző év azonos időszakában. A megelőző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 2009. februárban 4,2 százalékkal csökkent. A részletes adatokat április 14-én teszi közzé a KSH.
Az elemzők szerint bár az előző évi alacsony bázis miatt látszik ekkora növekedés az ipari termelésben a KSH előzetes közlése alapján, az adatok a vártnál gyorsabb bővülésre uatalnak, így éves szinten is várható az ipari termelés növekedése Magyarországon.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint túl nagy következtetést még nem lehet levonni a februári előzetes adatokból, viszont pozitív jel, hogy több elemzői várakozást is felülmúlt. A februári adat alátámaszthatja, hogy a januári viszonylag kedvező növekedésből fenntartható ütemű növekedés lehet az iparban.
Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint az éves szintű változásban az élénkülés alapvetően a tavalyi bázis gyenge adatainak tudható be. Nagy élénkülés még igazán nem kezdődött el az iparban, amit leginkább a havi változás mutat. A januári rendelésállomány sem jelez nagy élénkülést, ugyanakkor éves szinten éves szinten egyértelműen növekedni fog az ipari termelés az alacsony bázis miatt – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink