75 ezer tojásból készült rántottával várt minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport
600 liter olaj, 70 kg étkezési só és 2, 2 kg őrölt fekete bors; meg persze 75 ezer tyúktojás – erre a receptúrára volt szükség ahhoz, hogy június 21-én, pénteken Debrecenben elkészülhessen a világ legnagyobb tojásrántottája. A Nagytemplom előtti téren hivatalosan is elhangzott a bejelentés: új Guinness-rekord született a cívisvárosban.

Világbajnok Csibém tojásrántotta
Még, még…
A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a baromfi vágással és feldolgozással foglalkozó debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. Már akkor elhatározták, hogy idén a Tranzit-Food „Csibém” márkanéven ismert, prémium csirkemárkájával valami hasonlóan nagyot „fognak dobni”. A közös ötletelés eredményeként odáig jutottak, hogy megpróbálkoztak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni. (A korábbi világrekordot egy 60 ezer tojásból sütött, 3,2 tonnás rántotta tartotta. Egészen mostanáig…)
3,5 tonna
A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy 4,3 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a „Debrecen reggelije” projekt keretében. Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető. Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törték fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása volt.
Jó étvágyat!
A rekordkísérletre Debrecen főterén, a Kossuth téren, a Nagytemplom „árnyékában” került sor június 21-én, pénteken, reggel 6 és délelőtt 10 óra között. A Rádió1 Balázsék Show a helyszínre kitelepülve, élőben közvetítette a történéseket. A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült, amit szétosztottak a jelenlévők között. A szervezők azonban nem álltak meg a kulináris élvezeteknél, a Kossuth téren (az utolsó tanítási napon) színes programok, igazi hamisítatlan majális-hangulat várta az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A helyszínen közel 100 ember dolgozott azon, hogy a világcsúcs-kísérlet sikeres és nemzetközileg is hitelesíthető legyen.
Fotók: Fejes Márton
Kapcsolódó cikkeink
Piszkos ketrecek, globális veszélyek: tyúkok milliói szenvednek világszerte
Egy friss nemzetközi jelentés rávilágított: több mint harmincöt országban tartanak…
Tovább olvasom >Indul a NAK „Tények ízekre szedve” országos szemléletformáló kampánya
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos szemléletformáló kampányt indított „Tények…
Tovább olvasom >Drágul a csirkehús és a tojás: újabb áremelkedési hullám sújtja a magyar háztartásokat
A takarmányárak, az infláció és a globális kereslet-kínálat alakulása együtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >