75 ezer tojásból készült rántottával várt minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport
600 liter olaj, 70 kg étkezési só és 2, 2 kg őrölt fekete bors; meg persze 75 ezer tyúktojás – erre a receptúrára volt szükség ahhoz, hogy június 21-én, pénteken Debrecenben elkészülhessen a világ legnagyobb tojásrántottája. A Nagytemplom előtti téren hivatalosan is elhangzott a bejelentés: új Guinness-rekord született a cívisvárosban.

Világbajnok Csibém tojásrántotta
Még, még…
A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a baromfi vágással és feldolgozással foglalkozó debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. Már akkor elhatározták, hogy idén a Tranzit-Food „Csibém” márkanéven ismert, prémium csirkemárkájával valami hasonlóan nagyot „fognak dobni”. A közös ötletelés eredményeként odáig jutottak, hogy megpróbálkoztak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni. (A korábbi világrekordot egy 60 ezer tojásból sütött, 3,2 tonnás rántotta tartotta. Egészen mostanáig…)
3,5 tonna
A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy 4,3 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a „Debrecen reggelije” projekt keretében. Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető. Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törték fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása volt.
Jó étvágyat!
A rekordkísérletre Debrecen főterén, a Kossuth téren, a Nagytemplom „árnyékában” került sor június 21-én, pénteken, reggel 6 és délelőtt 10 óra között. A Rádió1 Balázsék Show a helyszínre kitelepülve, élőben közvetítette a történéseket. A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült, amit szétosztottak a jelenlévők között. A szervezők azonban nem álltak meg a kulináris élvezeteknél, a Kossuth téren (az utolsó tanítási napon) színes programok, igazi hamisítatlan majális-hangulat várta az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A helyszínen közel 100 ember dolgozott azon, hogy a világcsúcs-kísérlet sikeres és nemzetközileg is hitelesíthető legyen.
Fotók: Fejes Márton
Kapcsolódó cikkeink
Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >Ezek a tényezők befolyásolták az árakat a tej- és a tojáspiacon
Két gyorsított ágazati vizsgálatot is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >