Könnyebb lehet a vasárnapi nyitva tartás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 11:50

Heteken belül módosíthatja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés – tudta meg a Magyar Nemzet. Ha kikerülnek bizonyos termékkörök, az segíthet például a boltok vasárnapi nyitva tartásánál is, noha Lázár János jelezte: ebben az ügyben nincs engedmény.

polc2

A nemzetgazdasági tárca megerősítette a Magyar Nemzet korábbi értesülését, miszerint dolgoznak egy rendeletmódosításon, aminek nyomán változhat azoknak a termékeknek a köre, amelyek értékesítéséhez külön képesítés kell. Bár közvetlen kapcsolat nincs, az ügy a boltok vasárnapi zárva tartása miatt válhat érdekessé. A hatályos szabályok szerint ugyanis vasárnap csak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetve valamely családtagja áll be dolgozni.

Emellett – más napokhoz hasonlóan – az is követelmény, hogy az eladónak bizonyos termékkörök esetén szakirányú végzettsége legyen. Normál hétköznapokon ez nem gond, mert akkor alkalmazott is dolgozhat, viszont a vasárnap dolgozó családtagra is vonatkozik a követelmény. Ezen változtathat most a szaktárca. Ha például az élelmiszer kikerülne a felsorolásból, az kapóra jöhet a vasárnap is nyitva tartó kis boltoknak.

Azt a szaktárca nem árulta el, hogy pontosan milyen termékeknél lehet változás, melyek kerülhetnek ki vagy be. Mindössze azt írták, hogy „az előző kormány által 2010-ben alkotott NFGM (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium) rendelet adminisztráció csökkentés céljából átdolgozás alatt van”, illetve hogy „néhány héten belül várható fejlemény”. Az ominózus rendelet tartalmazza egyebek mellett azt, hogy mely termékek értékesítéséhez kell külön képesítés. Élelmiszerek esetén szükség van ilyen képesítésre, de például csak zöldség vagy gyümölcs árusításához már nem kell. Hasonlóan a ruhaneműk, a könyvek, illetve a műszaki termékek eladásához, a pénztárosi munkához vagy az árufeltöltéshez.

A felmérések szerint a vasárnapi zárva tartást nemcsak a lakosság, hanem a kereskedők többsége is ellenzi. Ez fokozottan igaz az idegenforgalmi szempontból fontos területekre. Pedig épp ebben a kategóriában fogadott el szigorítást nemrég a parlament. Sok település enyhítésért próbált közbenjárni a kormánynál a turizmus érdekében. Hivatalos választ nem kaptak ugyan, de megüzenték nekik, hogy nem lehet szó könnyítésről.

A minisztériumi módosítás azért is érdekes, mert Lázár János csütörtökön azt mondta: „a kormány nem azzal foglalkozik, hogyan tudna ebből a kérdésből visszavonulni”. (mno.hu, Markotay Csaba)

Kapcsolódó cikkeink