Növényi alapanyagból készült műanyagból gyárt kartondobozokat a Tetra Pak
A csomagolóanyag iparágban elsőként használ növényi alapanyagból készült műanyagot italos kartondobozai gyártásához a Tetra Pak®. A világ vezető élelmiszeripari feldolgozó és csomagolási megoldásokat gyártó vállalata bejelentette, hogy mostantól a brazil piacra gyártott összes terméke előállításához növényi alapú, cukornádból készült polietilént alkalmaz. Az innováció eredményeként az egy 1000 milliliteres Tetra Brik® Aseptic Edge italosdoboz megújuló alapanyag hányada – a kartonpapírral együtt – 82%-ra nő.
A Tetra Pak még februárban, a Coca-Cola brazil leányvállalatának gyümölcslé csomagolásához fejlesztette ki az új, növényi alapú műanyag felhasználásával készített italos kartondobozt. A csomagolóanyag kedvező fogadtatását követően a vállalat mintegy 150 brazil ügyfelének tette elérhetővé az új italos kartondobozokat, amelyből évente mintegy 13 milliárd darabot értékesít az országban.
Doboz anatómia
A Tetra Pak által gyártott italos kartondobozok hat különböző rétegből épülnek fel. Kívülről egy vékony műanyag réteg védi a külső hatásoktól a doboz nyomdai felületét alkotó és a doboznak tartást biztosító karton réteget. A karton réteg belső oldalához egy újabb, vékony műanyag réteg ragasztja oda az alumínium réteget. Ezt egy újabb műanyag réteg követi, a dobozban legbelül pedig még egy, kicsit vastagabb műanyagréteg tartja meg a folyadékot. A kartondobozok anyagának 70-75%-a papír, 21%-a műanyag, azaz polietilén,
A kartondobozok gyártásához használt növényi alapú műanyag alacsony sűrűségű polietilén (LDPE), amely ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos polietilén (PE). A két anyag közötti különbség az, hogy míg utóbbi alapanyaga a kőolaj, addig a növényi alapú műanyagot cukornádból nyert etanolból, vagyis megújuló alapanyagból készítik. Az ügyfelek töltőgépein semmilyen módosítás nem szükséges az új csomagolóanyag használatához.
„Az iparágban a Tetra Pak büszkélkedhet elsőként azzal, hogy az italos kartondobozok gyártásához növényi alapú műanyagot használ. Úgy hisszük, hogy a csomagolásainkhoz használt megújuló erőforrások arányának növelése az egyik leghatékonyabb módja a fenntarthatóság biztosításának és az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló fosszilis alapanyagok kiváltásának” – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. „Ezzel az innovációval nagy lépést tettünk egyik legfontosabb környezetvédelmi célkitűzésünk, a 100%-ban megújuló alapanyagból készülő italoskarton felé” – tette hozzá.
A Tetra Pak volt az első folyékony élelmiszercsomagolási megoldásokat gyártó vállalat a világon, amely növényi alapú műanyagot használt termékei előállításához. Együttműködve Brazília vezető biokémiai vállalatával, a Braskem-mel, a Tetra Pak 2011-ben fejlesztette ki az italos kartondobozok csavarzárainak növényi alapú HDPE, azaz magas sűrűségű polietilén változatát, mely 2013 óta érhető el világszerte.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >