42 százalékkal esett vissza az élősertés behozatala
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 3,3 százalékkal 5,6 ezer tonnára csökkent 2025 január–februárjában a 2024 azonos időszakában külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 42 százalékkal 7,3 ezer tonnára esett vissza.

(Fotó: Pixabay)
A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége nem változott számottevően (26 ezer tonna), míg értéke 4,4 százalékkal mérséklődött a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 26,2 százalékkal (21,3 ezer tonna), értéke 25,9 százalékkal maradt el 2025 első két hónapjában 2024 első két hónapjának értékeitől. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége nem változtatott a sertések átvételi árán 2025 19. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 760 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2025 áprilisában, 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
KSH: augusztusban 4 millió 676 ezer volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Beérnek a gombaágazatban végrehajtott fejlesztések
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Országos, közös fellépés az aranyszínű sárgaság megfékezésére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átvették a Fenntarthatóság szimbóluma verseny 2025 díjait
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >MNB-igazgató: az áremelkedés üteme 2026 elején mérséklődhet tartósan a jegybanki toleranciasávba
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Nestlé és a Tesco újra együtt támogatja az Élelmiszerbank munkáját
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >