3000 éve főztek először sört gyógynövényekből

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 09. 16. 07:16

A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört gyógynövényekből – ezt látják bizonyítottnak cseh régészek egy olyan bronzedény szakértői vizsgálata után, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice melletti Kladina településen, olvastuk az MTI cikkében.

Nem lehetetlen, hogy a feltételezett recept alapján a sört főzni fogják

A mintegy 3000 éves bronzedényt az olmützi Palacky Egyetem, a brünni Masaryk Egyetem és a Ceské Budejovice-i Dél-csehországi Egyetem szakértői vizsgálták, akik az edényben kimutatták a köles és a keserűgyógynövények maradványait. A növények kombinációja vezette a tudósokat arra a következtetésre, hogy az edényben a kor emberei sört tároltak.

“A következtetést a régészek és a természettudósok szakmai együttműködése alapján vontuk le ” – közölte Zuzana Golec Mírová, a prágai Károly Egyetem régészprofesszora, aki szintén bekapcsolódott a munkába. Lukás Kucera, az Olmützi Egyetem kémikusa egy régi recept alapján meg is főzte a feltételezett sört. Ennek a sörnek az alapját a köles, útifű és vadon élő élesztőgomba adja. A kémikus a sört egy belga gyümölcssörnél használt eljárás alapján erjesztette. Szerinte a sör aránylag ízletes, és ivása nyáron felüdítheti az embert.

A 2017-ben talált bronzedényt a tervek szerint kiállítják, és nem zárható ki, hogy a feltételezett recept alapján sört is főzni fognak. A felfedezésről szóló tanulmány az Archaeometry című tudományos folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink