250 ezer eurós bevétel a gombaárverésen

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 10. 00:00

Kereken 100 ezer euróért (27 millió forint) cserélt gazdát egy 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba az észak-olaszországi Grinzane Cavourban tartott aukción. Összesen 11 olasz fehér szarvasgomba került kalapács alá: a bevétel 250 ezer euróra rúgott.

A gombaárrekordot is Olaszország, Toszkána tartja: két évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát kereken 223 ezer euróért adtak el.
A leghíresebb – jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető – szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.
A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. Gyűjtésének fő időszaka október és november hónap. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban – írja a privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink