207 úttörő innováció és vállalkozás kapott 60 millió eurót az EIT válságkezelési kezdeményezésétől

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 10. 11:25

A Covid-19-világjárvány leküzdésére irányuló, uniós erőfeszítések részeként az Európai Innovációs és Technológiai Intézet bejelentette az „EIT válságkezelési kezdeményezésének” (Crisis Response Initiative) eredményeit: 60 millió euró 207 innovációs projektnek és vállalkozásnak 32 országból.

A járványkezelési projektek részeként a 25 országból 212 partnert összefogó 62 új innovációs projekt közvetlenül a Covid-19-cel kapcsolatos kihívásokat célzó megoldások kialakításán dolgozik. A „vállalkozásokat támogató eszköz” 145 induló innovatív vállalkozást, növekvő innovatív vállalkozást és kkv-t segít 23 országból, amelyekre a Covid-19-válság jelentős mértékben kihatott.

Mariya Gabriel, az EIT-ért, valamint az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Az EIT válságkezelési kezdeményezése által nyújtott 60 millió euró az EU Covid-19-válságra adott átfogó válaszának részét képezi, beleértve az innováció számára nyújtott alapvető támogatást. Az EIT-nek köszönhetően 62 innovációs projekt és 145 vállalkozó kapott támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy kézzelfogható termékekkel és szolgáltatásokkal járuljanak hozzá a járvány elleni küzdelemhez. Projektjeik gyors megoldásokat kínálnak, és új technológiákkal vérteznek fel bennünket a vírus elleni védelem és az emberéletek megmentése érdekében. Az EIT-közösség hatékony mozgósítása értékes hozzájárulás a járvány leküzdésére irányuló európai erőfeszítésekhez.”

A kiválasztott innovációk azonnali megoldásokat nyújtanak az EIT kulcsfontosságú kiemelt területein belül, az egészségügytől és a digitalizációtól az élelmiszerekig és a városi mobilitásig, hogy eleget tegyenek a válság nyújtotta kihívások széles körének. A 207 támogatott projekt és vállalkozás között megtalálhatók olyan innovatív megoldások, mint a biotechnológia és a diagnosztika, amely 3D prototípusokat használ a város és a közösségi munkahelyek fertőzött területeinek reprodukálására, és segíti az élelmiszer-ellátási lánci zavarait, valamint olyan megoldások, amelyek a levegőben megtalálható szennyező anyagok csökkentésére irányulnak. Az innovatív megoldásokat kínáló, kiválasztott projektekkel és vállalkozásokkal kapcsolatos további információk itt találhatók.

Gioia Ghezzi, az EIT igazgatótanácsának elnöke a következőket nyilatkozta: „Nagyon elégedett vagyok az EIT felszólítására adott válasszal: az innováció kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Európa helyreálljon, és innovátoraink összefognak annak érdekében, hogy Európa erősebb és fenntarthatóbb legyen. Büszke vagyok az EIT válságkezelési kezdeményezésének már megjelenő eredményeire: az EIT Health spanyolországi „digitális ellenőrzési központja” az általuk kifejlesztett AI-eszköz használatának köszönhetően ötven százalékos csökkenést dokumentált a Covid-19-fertőzöttek elhalálozási aránya tekintetében. Folytatnunk kell az innovációt, és biztosítanunk kell, hogy ez vezesse Európát az ellenállóbb társadalom felé vezető úton.”

Az EIT-közösség gyors mozgósításán keresztül az EIT rövid távú innovációs projekteket kínál, valamint megerősíti a hosszú távú beruházásokat Európa helyreállításába azzal, hogy segít az elengedhetetlen finanszírozás megszerzésében azon induló innovatív vállalkozásoknak, növekvő innovatív vállalkozásoknak és kkv-knak, amelyek jelentős nehézségekkel néznek szembe, beleértve a tőkeveszteséget és a vásárlók elvesztését.

Tom Sam, az Affix Labs vezetője és az EIT RawMaterials vállalkozástámogató eszközének kedvezményezettje az alábbiakat nyilatkozta: „Az EIT válságkezelési kezdeményezésétől kapott 200 000 euró támogatás elengedhetetlen annak biztosításához, hogy kezdeményezéseinket tovább tudjuk vinni. Termékünk, a Si-Quat, amely olyan antimikrobiális felületbevonat, amelynek célja a vírusok megölése, és amely hatékonynak bizonyult a koronavírussal szemben, a kritikus fontosságú finanszírozásnak köszönhetően most kerül a világ új piacaira. Célunk, hogy a Si-Quatot világszerte elterjesszük, hogy segítsünk a közösségeknek a biztonságos és higiénikus újbóli nyitásban, és az EIT válságkezelési kezdeményezésének köszönhetően felgyorsítsuk a termelést és a rugalmas megoldások széles körének fejlesztését.”

A gyors válaszmechanizmus elterjedésével az EIT Európa helyreállítását segítő, minden válságkezelési tevékenysége megvalósul 2020 végéig.

HÁTTÉR: EIT – AZ INNOVÁCIÓÉ A JÖVŐ!

Mi az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)?

Az EIT a globális kihívások leküzdésére és a vállalkozói tehetség támogatására irányuló megoldások ösztönzésével megerősíti Európa innovációs képességét, hogy fenntartható növekedést és szakképzést igénylő munkaköröket teremtsen Európa-szerte. AZ EIT uniós szerv, amely az uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont 2020 szerves része. Az Intézet segíti a dinamikus páneurópai partnerségek – az EIT tudományos és innovációs társulásainak – kialakulását a vállalatok, a kutatóközpontok és az egyetemek között.

Az EIT ösztönzi a globális kihívásokra kínált innovatív megoldásokat

AZ EIT nyolc tudományos és innovációs társulása azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a széndioxid-kibocsátás nélküli gazdaságra való átállást (EIT- Climate-KIC), ösztönözze Európa digitális átalakulását (EIT Digital), az élelmiszer-innováció és -előállítás globális forradalom élére álljon (EIT Food), több lehetőséget biztosítson az európai polgároknak arra, hogy egészségesen éljenek (EIT Health), megvalósítsa Európa számára a fenntartható energiajövőt (EIT InnoEnergy), megerősítse Európa feldolgozóiparának versenyképességét (EIT Manufacturing), a nyersanyagokat Európa egyik legfontosabb erősségévé alakítsa (EIT RawMaterials), valamint megoldást kínáljon városaink mobilitási kihívásaira (EIT Urban Mobility). A vezető európai partnereivel közösen az EIT-közösség az innovációs és vállalkozói tevékenységek széles körét kínálja Európa-szerte: vállalkozási ismeretek oktatása, a vállalkozások létrehozását és felgyorsítását segítő szolgáltatások és innováció által vezérelt kutatási projektek.

Az Európai Bizottság EIT-re vonatkozó 2021–2027 közötti terveivel összhangban sor fog kerülni az új tudományos és innovációs társulás, a „Kultúra és kreatív ágazatok” létrehozására.

Az EIT-vel kapcsolatos tények és számok

Európa legnagyobb innovációs hálózata: 1500+ partner a vezető európai üzleti, tudományos és oktatási intézmények köréből 60+ európai innovációs központban
Európa kipróbált, tesztelt és jól bevált innovációs motorja: több mint 3100 induló innovatív vállalkozást és növekvő innovatív vállalkozást támogatott, több mint 1170 új terméket és szolgáltatást hozott létre, amelyek több mint 3,3 milliárd euró külső tőkét teremtettek. Több mint 3100 diák végzett EIT-címkével ellátott mester- és doktori képzést, több mint 10 000-en vettek részt az EIT-közösség vállalkozói képzésein.

Az EIT-közösség segíti a tehetséges innovátorokat, vállalkozókat és diákokat. Ezek között szerepel a Diabeloop – D4 Kids, amely az 1-es típusú diabétesz kezelésének javítására irányuló AI-rendszer gyermekek számára, amelyet az EIT Health támogatott; a CorPower Ocean, amelyet az EIT InnoEnergy támogatott, és amely egyedi hullámenergia-átalakítót hozott létre, hogy hatékonyan és fenntartható módon lehessen begyűjteni a hullámenergiát, ezáltal forradalmasítva a fenntartható hullámenergia világát; valamint a Lilium, a világ első elektronikus, függőleges fel- és leszállásra képes légijárműve, amelyet az EIT Climate-KIC támogat.

 

Kapcsolódó cikkeink