2050-ig lendületesen bővül a globális vásárlóerő

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 25. 13:00

Egyre gazdagabbá válik a világ az előttünk álló évtizedekben, miután a fejlődő országok gazdaságai egyre jobban felzárkóznak – vetíti előre Willem Buiter, a Citigroup vezető közgazdásza. A neves szakértő egyenesen azt jósolja: 2050-re a jelenleg élen álló Egyesült Államokat le fogja körözni Kína és India is a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában.

Erőteljes globális gazdasági növekedéssel számolunk 2050-ig. Ez azt jelenti, hogy az éves átlagos reálnövekedés 4,6% körül alakulhat 2030-ig, az ezt követő 20 évben pedig évente 3,8%-os reál GDP-bővülés valósulhat meg globális szinten – idézi a bank vezető közgazdászának prognózisát a CNBC mai tudósítása.

Az erőteljes növekedés eredményeképpen a világ GDP-je a 2010-es 72 ezer milliárdról 380 ezer milliárdra növekedhet 2050-re (vásárlóerő-paritáson számolva) – mutat rá Buiter. Amennyiben beigazolódnak számításai, akkor a világban jelenleg tapasztalt hatalmi súlyok el fognak mozdulni a keleti irányba.

A Bank of England korábbi jegybankára azt vetíti előre, hogy Kína már 2020-ra maga mögé utasíthatja az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában, 2050-re pedig a képzeletbeli dobogó harmadik helyére szorulhat az USA, miután India is megelőzi.

Természetesen fellendülésekkel és visszaesésekkel is számolni kell az előttünk álló időben. Esetenként növekedési katasztrófával is szembe kell majd nézni – figyelmeztet a közgazdász, aki szerint a nagy nyertesek a jelentős és fiatal népességgel bíró országok lehetnek a jövőben.

A fejlődő ázsiai és afrikai térségek fognak a leggyorsabban növekedni Buiter szerint. Ezeket az országokat követik majd közel-keleti, latin-amerikai, kelet-európai és FÁK-államok. A sort pedig a fejlett gazdaságok zárják – olvasható a Citigroup vezető elemzőjének friss anyagában.

A szegény, de fiatal társadalommal rendelkező országok számára viszonylag könnyűnek ígérkezik a növekedés: nyitottá kell válniuk, piacgazdaságot létrehozniuk és a humán tőkébe kell fektetniük – hangsúlyozza William Buiter, aki egy indexet is felállított a jövőbeli teljesítmény mérésére. A 3G (Global Growth Generators) névre hallgató index 6 tényezőre épül:

– a belső megtakarítások, beruházások mérése
– demográfiai kilátások
– egészségügyi rendszer
– oktatási rendszer
– az intézmények és politikák minőségének mérése
– kereskedelmi nyitottság mérése

A fenti mutatók alapján Bangladesre, Kínára, Egyiptomra, Indiára, Indonéziára, Irakra, Mongóliára, Nigériára, a Fülöp-szigetekre, Srí Lankára és Vietnamra érdemes figyelni – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink