2025-ben is sikerrel zárult a Bárány Napok: több mint 11 ezer vendég kóstolta meg a különleges bárányhúsos fogásokat országszerte
Szeptember 20–21-én ismét megrendezésre került a Bárány Napok, amely idén is nagy sikert aratott. Az eseményhez 37 étterem csatlakozott, az ország 11 megyéjében és Budapesten, a Balaton-parttól, a Tiszántúltól át egészen a Dunántúlig. A vendégek mintegy 50 millió forintot költöttek bárányhúsos ételekre az akció során.
A Bárány Napok a Juh és Kecske Ágazatért Szakmaközi Szervezet kezdeményezésében, az Interovic spanyol testvérszervezettel együttműködésben, valamint az Európai Unió támogatásával valósul meg évről évre. A program célja, a puha és ízletes bárányhús sokoldalúságának bemutatása, valamint ezen rendkívüli hús fogyasztásának ösztönzése, különösen a fiatalabb korosztály körében. Közelebb hozni a juhhúst a közönséghez, és szezontól függetlenné tenni a bárányhús fogyasztását.
Az idei kezdeményezés újfent látványos eredményeket hozott: a két nap alatt a vendéglátóhelyeken több mint 11 ezren fogyasztottak bárányhúsos ételeket. A vendégek a klasszikus báránysülteken túl, modern, kreatív fogásokat is megkóstolhattak, többek között tépett húsos szendvicset, bárányburgert vagy akár bárány curry-t, hiszen a bárányhúsnak nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is helye van az asztalon. Az esemény során becslések szerint a vendégek mintegy 50 millió forint értékben fogyasztottak bárányhús felhasználásával készült ételeket.
„A juh- és bárányhús fogyasztása hazánkban az európai átlaghoz képest alacsony, pedig az ágazatban rejlő lehetőségek sokkal szélesebbek.”
– nyilatkozta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, majd hozzátette:
„Célunk a húsfogyasztás egészséges és fenntartható alternatívaként való bemutatása, a fogyasztói bizalom erősítése, a gasztronómiai sokszínűség és kreatív felhasználási módok népszerűsítése, valamint a fiatalabb generációk megszólítása modern kommunikációs eszközökkel. Ennek a kezdeményezésnek egyik kiemelt eseménye a Bárány Napok.”
A kampánynak azonban ezzel még nincs vége. A programsorozat következő állomása az október 10–12. között megrendezett kóstoltatás lesz, amely során Budapesten és környékén egy különleges Food Truck kínál majd ínycsiklandó bárányhúsos fogásokat. A program pontos helyszínei rövidesen kihirdetése kerülnek.
További információk, illetve receptek, receptvideók és online szakácskönyv elérhető a projekt weboldalán: www.barihus.hu
Kapcsolódó cikkeink
Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a könnyű és a nehéz bárány ára
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új piacot talált a hazai food truck scéna
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet a Magyar Élelmiszerkönyvben – a Tej Terméktanács üdvözli a trappista sajt minőségi szabályozását
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NGM: megkezdődnek a tárgyalások az Alföldi Tej Kft. és a Magyar Állam között a tejipari vállalat felvásárlásáról
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 7,3, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal visszaesett az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >