2023-ban is a PENNY kapta a Kereskedelmi Nívódíjat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 26. 21:05

Idén is a PENNY Market Kft. nyerte a védjegyhasználók szavazatai alapján a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat. A Magyar Termék Nonprofit Kft. és a Trade magazin által alapított elismerés fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A díjat a miniszter úr képviseletében dr. Nobilis Márton Pál államtitkár adta át a hazai FMCG szektor legnagyobb rendezvényén, a Business Days konferencián. Idén először kiosztották a Magyar Termékekért Vásárlói Nívódíjat is, amelyet a vevői visszajelzések alapján a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. érdemelt ki.

Jelen gazdasági körülmények között továbbra is a kereskedelmi láncok segíthetik a legaktívabban a hazai termékek piacra jutását, valamint a Magyar Termék védjegyes áruk promócióját, értékesítését. Utóbbival kapcsolatos tevékenységeik elismerésére hozta létre 2018-ban a Trade magazin a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel közösen a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat.

Pontozásos rendszer alapján döntöttek a védjegyhasználók

A kitüntetés valójában a védjegyhasználók „véleménynyilvánítása”, hiszen a saját tapasztalataik alapján, objektív kritériumokat pontozva alkotnak véleményt a láncokról. Az ő szavazataikat egészítik ki a szintén védjegyhasználók képviselőiből álló szakmai grémium voksai. Az értékeléseknél az egyes üzletlánc szakmai bemutatkozója mellett a következő fontos szempontokat vették figyelembe. Mekkora volt a Magyar Termék védjegyes termékek forgalma az adott üzletláncban? Mennyire voltak elégedettek a hálózatban a védjegyhasználók a védjegyes termékek megjelenésére nyújtott felületekkel, lehetőségekkel? Mennyire voltak sikeresek a védjegyes termékek számára összeállított promóciók?

Először fordult elő a 6 év során, hogy ugyanaz az üzletlánc kapja a Nívódíjat. Az elismerést  Kazatsay Eszter, a PENNY kommunikációs vezetője és Vincze Géza, a PENNY beszerzési igazgatója vette át dr. Nobilis Márton Pál államtitkártól.  A verseny ezüstérmese a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. lett, a bronzérmet pedig az AUCHAN Magyarország Kft. érdemelte ki. A szakmai különdíjat a METRO Kereskedelmi Kft.-nek nyújtották át. A díjazást koordináló munkabizottság utóbbit azért ítélte oda a nyertesnek, mert 2022-ben a kommunikációs felületeit széles körben bevonva, intenzív támogatást biztosított a védjegyes termékek népszerűsítésére.

Az elismerést  Kazatsay Eszter, a PENNY kommunikációs vezetője és Vincze Géza, a PENNY beszerzési igazgatója vette át dr. Nobilis Márton Pál államtitkártól

A verseny ezüstérmese és a Magyar Termékekért Vásárlói Nívódíjasa  a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

A bronzérmet az AUCHAN Magyarország Kft. érdemelte ki

A szakmai különdíjat a METRO Kereskedelmi Kft.-nek nyújtották át.

A vásárlók véleménye alapján a SPAR nyerte a Vásárló Nívódíjat

Mivel a vásárlói visszajelzések is rendkívül fontosak, ezért a Magyar Termék hűségoldalon (www.magyaranyero.hu) egy minikutatásban a vásárlók véleményét is megkérdezték. Ennek keretében 7000 fő adta meg válaszát a Magyar Termék védjegyes termékek vásárlási szokásairól. A válaszadók közel negyede a SPAR üzletláncot jelölte meg, ahol a legkönnyebben megtalálja kedvenc Magyar Termék védjegyes termékeit, így a Kereskedelmi Nívódíj történetében először a SPAR nyerte el a Vásárlói Nívódíjat, amelyet Heiszler Gabriella elnök-ügyvezető igazgató vett át. A felmérésből többek között az is kiderült, hogy a legtöbben (70%) az ALDI, a LIDL, a PENNY, a SPAR, illetve a TESCO alkotta „ötösfogatban” vásárolnak. Fontos adat továbbá, hogy többségük figyeli a Magyar Termék promóciókat az áruházláncokban és több mint fele a megkérdezetteknek (55%) szívesen részt venne még több ilyen nyereményjátékban.  

Már 240 hazai vállalat mintegy 5500 terméke viseli az Magyar Termék védjegyeket

Az elismeréseket a szakma legnagyobb rendezvényén, a Trade magazin által szervezett Business Days konferencián adták át a vállalatok képviselőinek. 

„Az idei Business Days fő üzenetrendszere nem véletlenül idézte meg az összefogás, valamint az időjárásnak kitett, szeszélyes vizeken való hajózás kihívásait. Roppant találó képek ezek, hiszen gazdaságunkat, azon belül pedig az FMCG-szektort is évek óta folyton kihívásokat előidéző körülmények jellemzik. Olyanok, amelyek közepette bizony határozottan és magabiztosan, együtt és összefogással kell kormányoznunk képzeletbeli hajónkat”

– mondta a díjátadón Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakember azt is kiemelte, hogy a Magyar Termék védjegy alkotta közösség védjegyeinek valamelyikét már közel 240 hazai vállalat mintegy 5500 terméken használja. A szervezet célja pedig továbbra is változatlan; felhívni a figyelmet a magyar termékekre. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze továbbra is a közösségi marketing, amely során életre hívott kampányok még sikeresebbé tehetik a védjegyhasználókat.

„Egyik ilyen kiemelkedő projektünk az immár 3. éve megszervezett Hazai Termékek Hónapja kampány, amely most augusztusban is kimagasló eredményeket ért el. „A hazaiban több van” szlogennel futó akciónk egyedülálló módon egyszerre 15 hazai üzletlánc online és közösségi média felületein, az üzlettérben és áruházi újságjaiban is megjelent”

– tette hozzá Benedek Eszter.

Kormányunk büszke azokra, akik segítik a hazai termékek népszerűsítését

Dr. Nobilis Márton Pál államtitkár előadásában hangsúlyozta: 

„Az állam számára kiemelten fontos a magyar termékek támogatása és népszerűsítése. Ennek érdekében különféle intézkedéseket és programokat indítottunk, amelyek segítik a hazai vállalkozásokat és termelőket a kereskedelemben való siker elérésében. Az átadott nívódíjak az üzletláncok szorgalmának és elkötelezettségének elismerése, és azt üzenik, hogy a magyar kormány büszke azokra, akik a hazai termékek és szolgáltatások népszerűsítésén dolgoznak. Egyben köszönetet mondunk a Magyar Termék Nonprofit Kft. és a Trade magazinnak is a díj alapításáért és munkájukért”

– fejtette ki dr. Nobilis Márton.

Hermann Zsuzsanna, Dr. Nobilis Márton Pál és Benedek Eszter

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője így nyilatkozott:

„Büszkén veszünk részt a közös alapítású díjjal járó közös munkában. Mindennap látjuk partnereinken a jelenlegi bizonytalan helyzetben, komoly gazdasági kihívásokkal teli időkben aggodalmaikat, küzdelmeiket, amely helyzeten a magunk módján igyekszünk enyhíteni. Ezért is vagyunk társa a Magyar Termékekért Nonprofit Kft-nek megannyi programban, és természetesen mind közül kiemelkedően a Kereskedelmi- és most már Vásárlói Nívódíj versenyben. Ezúton is gratulálunk minden díjazottnak, és további sok sikert kívánunk a Magyar Termék védjegyes termékek gyártóinak és kereskedelmi partnereiknek egyaránt. Köszönjük Miniszter Úr támogatását a kezdetektől, ahogy idén Államtitkár Úr részvételét is”

– mondta el Hermann Zsuzsa.

Kapcsolódó cikkeink