2015 a helyi termék éve
A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánja erősíteni a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azzal, hogy az idei évet a helyi termék évének nyilvánította – jelentette be az FM élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Millenáris Parkban.
Zsigó Róbert a Magyar Ízek Húsvéti Vásárát beharangozó sajtótájékoztatón emlékeztetett: a kormány 2010 után olyan intézkedéseket, jogszabály-módosításokat hozott, amelyekkel könnyítette a kistermelői tevékenység végzését, a kistermelői piacok létrejöttét. E piacok száma már megduplázódott, 214 működik az országban – tette hozzá.
Az államtitkár felhívta a figyelmet: amellett, hogy a szaktárca szeretné növelni a fogyasztói tudatosságot, a tematikus év fontos programjának tartja azt is, hogy a kistermelők szakmai ismereteit bővítse. Ezért az FM a termelők számára létrehoz egy on-line tudásbázist, valamint szakmai fórumokat szervez az ország számos pontján. A fogyasztóknak, a termelőknek, a helyi piacok üzemeltetőinek szóló honlap is megkezdte működését (http://www.helyboljobb.hu/), valamint a kezdeményezés facebook profilján is folyamatosan frissülő információkhoz juthatnak az érdeklődők.
Spányik Péter, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának irodavezetője elmondta: kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a magyar sertéshús népszerűsítésére bel- és külföldön egyaránt. Szeretnék ha a kampány segítségével nőne a magyar sertéshús ismertsége és keresettsége. A kampányra 30 millió forint áll rendelkezésre – mondta az irodavezető az MTI kérdésére, hozzátéve, hogy nemcsak belföldön, hanem Magyarország határain túl is szerveznek rendezvényeket a magyar sertéshús népszerűsítésére. Példaként hozta Szerbiát és Hong Kong-ot. A kampány arca: Erdei Zsolt („Madár”) Európa- és világbajnok ökölvívó.
Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány létrehozója, a Magyar Ízek Alapítvány Húsvéti Vásárának szervezői nevében elmondta: a Millenárison a hétvégén – péntektől vasárnapig – 120 termelő mintegy kétezer kézműves termékkel várja az érdeklődőket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Helyi termékek vendingautomatából – A nap képe
Maga az ötlet nem új, számos, erre a koncepcióra épülő…
Tovább olvasom >Megnyílt az új pécsi vásárcsarnok
Megnyitotta kapuit a vásárlók előtt a 3,8 milliárd forintból épült…
Tovább olvasom >Fedett piac épül Sásdon
Több mint kétszázmillió forintos beruházás keretében kezdődik meg új, fedett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >