2013 végén enyhén emelkedtek az ipari termelői árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 04. 00:09

2013 decemberében a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Éves szinten az árak 0,7 százalékkal magasabbak voltak, mint 2012-ben, ezen belül a gyógyszergyártás és az élelmiszeripar árai nőttek a legnagyobb mértékben, míg a legjelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és az energiaszektor árai csökkentek.

penz-Ft

2013 decemberében a feldolgozóipari ágazatok árai 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (3,7%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,2%), valamint a textil- és bőriparban és a vegyi anyag, termék gyártásában (0,6–0,6%) lettek magasabbak az árak. Nagyobb mértékben csökkentek az árak a járműgyártás (2,0%), a villamosberendezés-gyártás (1,1%), továbbá az élelmiszeripar és az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,5–0,5%) területein. A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban, megtörve az augusztus óta tartó csökkenő trendet, 0,4 százalékkal növekedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,5, a feldolgozóipari árak 0,4 százalékkal növekedtek 2013 decemberében az előző havihoz képest. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (2,4%), a kohászat, fémfeldolgozásban (1,2%), az élelmiszeriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék és a gép, gépi berendezés gyártásában (mindhárom esetében 1,0%) emelkedtek jelentősebben az árak. A forint az euróval szemben 0,9 százalékkal gyengült, míg az amerikai dollárral szemben 0,5 százalékkal erősödött decemberben. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 1,8 százalékkal növekedtek.

Kapcsolódó cikkeink