2013 legjobb Furmintja a Nagy Egeden született
Immáron két éve, hogy a 2011-es évjáratú Nagy Eged Furmintunk Aranyéremmel és a Legjobb Magyar Fehér Bornak (Hungarian White Trophy) járó trófeával, valamint több furmint közül a legjobbnak ítélt díjjal, Furmint Trófeával (Furmint Trophy) tért haza a nemzetközi borversenyről, az International Wine Challange-ről – olvasható a Kovács Nimród Borászat közleményében..
Borunk nagy sikert arat külföldi piacainkon, elsősorban Amerikában. Magyarországon nemrég debütált, így az egri borászatunkban már hozzáférhető, illetve legközelebb a csütörtökön megrendezésre kerülő Furmint Februáron ízlelheti meg.
Az International Wine Challenge Nagy-Britannia legnagyobb borversenye 1984 óra, melyre minden évben közel 50 ország több 10 ezer bora közül választják ki és értékelik a legjobbakat. A 100 tagú, nemzetközi borszakértők álló zsűri 3 körben kóstolja, értékel közel 2 héten át.
Az első körben 85 pontot kapott borok kerülhetnek csak be a második fordulóba, ahol arany, ezüst vagy bronzminősítést kaphatnak. A harmadik, végső megmérettetésen kizárólag az előző körben aranyérmet nyert borokat kóstolják újra, hogy kiválaszthassák közülük a legszebbet, vagyis a „Trófeát”.
A Trophy-t nyert borokat végül a nagy közönség előtt is bemutatják egy nagyszabású borvacsora keretében, melyen több, mint 800 brit és külföldi szakember vesz részt.
A NAGY EGEDI FURMINT 2011
Halványsárga 2011-es Nagy Eged Furmintunk egyszer használt 225 literes kis és 500 literes ászokhordóban erjedt és érlelődött finomseprőn 8 hónapig. Diszkréten induló, elegáns illatában alma, körte enyhén érett sárgabarack és fehér virágok jelennek meg. A pohárban megszellőztetve a gyümölcsök mellett a termőhelyre jellemző krétás jelleg valamint a hordóhasználatból adódó édes sütemény illat is felfedezhető. Ízében vaníliás őszibarack, pörkölt magvak és krémesség zárja a hosszantartó ízvilágot. Vastag, nagytestű bor kerek savakkal. Csupán 2450 palack készült belőle.
A NAGY-EGED-HEGYRŐL
Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe a Nagy-Eged-hegy, ahol a teljes déli fekvés, a 20-35%-os meredekség, a rendkívüli alapkőzet és a talaj együttese tökéletes életteret teremt a szőlő számára. A hegy felszínére a napsugarak szinte merőlegesen érkeznek, egy részüket a sok helyütt felbukkanó fehér vagy szürke mészkősziklák visszaverik, így a felszín közeli levegőréteget több fokkal melegebbre hevítik. A vegetációs periódusban az átlaghőmérséklet 17ºC, a napsütéses órák száma is igen magas, évi 2100 óra, ennek köszönhetően szubmediterrán mezoklíma alakul ki. A hegy fő tömegét szürke mészkő alkotja, amely nemcsak a borok szép savszerkezetéhez, de hosszú élettartamához is hozzájárul.
Nagy Egedi boraink komplexitása, gazdagsága, gyümölcsössége és ásványos jellege a terroir földrajzi adottságainak és a forró nappalok és hűvös éjszakák által meghatározott mikroklímának is köszönhető.
Furmintunk a Nagy-Eged-hegy 300-400 méter közötti magasságából szüreteltük, összesen 1 hektárról.
Kapcsolódó cikkeink
Busatti Furmint textil kollekció
Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben…
Tovább olvasom >AMC: magyar furmintok mutatkoztak be az Egyesült Királyságban
Idén már harmadszorra mutattak be magyar furmintokat a Furmint February-n…
Tovább olvasom >Több mint kétszáz furmint a Furmint Február Nagykóstolón
Mintegy száz magyarországi és határon túli termelő több mint kétszáz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >