Idén 60 éves a Tetra Pak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 13. 11:15

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a Tetra Pak, a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer és csomagolóanyag gyártó vállalata. Az elsősorban italos kartondobozairól ismert svéd gyártó, amely hat évtizedes történelme alatt 5.100 élelmiszeripari innovációt szabadalmaztatott, 229 különböző csomagolás típust alkotott meg 7.000 különböző méretben. Folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően napjainkra 8.700 csomagoló- és 66.000 élelmiszer-feldolgozó berendezése üzemel világszerte, az általa gyártott italos kartoncsomagolásokból pedig közel 2 milliárd ember fogyaszthat biztonságos és egészséges italféleségeket nap, mint nap.

Az alapító feleségének ötletével kezdődött

1943-ban kezdődött a kutató-fejlesztő munka egy olyan csomagolóanyag kifejlesztése érdekében, amely minimális anyagfelhasználás mellett maximális higiéniát biztosít a folyékony élelmiszerek, elsősorban a tej tárolásához és szállításához. 1951-re megszületett az az új technológia, amely lehetővé tette a papírkarton bevonását egy vékony, nedvesség álló műanyag fóliával és hegesztéssel történő lezárását a folyadék szintje alatt.

Dr. Ruben Rausing, a Tetra Pak alapítója elmondása szerint a gyártási elv és a folyamatos töltés megoldásának módja valójában a felesége ötlete volt, amit Rausing és társa, Erik Wallenberg tökéletesített a tetraéder formájú csomagolás megalkotásával. Az elképzelést egy csomagológép terve tette teljessé. E két találmány szolgált a Tetra Pak 1951-es bejegyzésének alapjául, és a cég 1952 szeptemberében leszállította első saját gyártmányú csomagológépét a svédországi Lund városka tejüzemébe.

Az aszeptikus technológiát az Élelmiszer Technológusok Intézete (Insitute of Food Technologists) 1989-ben a 20. század legjelentősebb élelmiszeripari találmányának választotta, 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore pedig a Tetra Brik Aseptic csomagolásnak – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – „az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért Díjat” adományozta.

Kapcsolódó cikkeink