19. Magyar Borok Útja Rallye

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 05. 11:06

Augusztus utolsó hétvégéjén rajtolt a XIX. Magyar Borok Útja Rallye a zsámbéki drivingcamp Hungary pályáról. A versenyzőket a reggeli álmosságból rögtön egy ügyességi feladat rázta fel, majd onnan indulhattak országjáró túrájukra.  A korábbi versenyekkel szemben egy nap alatt csak egy kiválasztott borvidéket jártak körbe. Ezzel az újítással kevesebb időt kell az autóban tölteni és több idő marad a pincészetlátogatásra, az ismerkedésre és a játékok teljesítésére.

19. Magyar Borok Útja Rallye 2

Első nap a Szekszárdi Borvidék kiváló pincészetei kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, köztük a Bodri Pincészet, a Lajvér Avantgarde, a Takler Pince, a Fritz Borház, az Eszterbauer Borászat, Dúzsi Tamás és Családja Pincészete, majd a Danubiana Kft. Második nap a Villányi Borvidéken a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, a Mokos Családi Pincészet, a Bock Pince, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, valamint a Polgár Pincészet várta a Rallyesokat. Harmadik nap a Balatonboglári Borvidéken az IKON Borászat és a Szt. Kristóf Pincészet zárta a túrát. Pécs városában a Zsolnay negyed és az ókeresztény sírtemetőt is érintették a versenyzők és ezekhez kapcsolódó játékos kérdésekre, feladatokra is válaszolniuk kellett.

A verseny exkluzivitását bizonyítja, hogy az esemény két fővédnökének dr. Pintér Sándor belügyminisztert és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérték fel, akik miniszteri különdíjakat is ajánlottak fel!

Természetesen, mint minden más versenyen, díjazták a verseny alatt legkevesebb hibapontot begyűjtő párosokat, az Abszolút Győzteseket! De a Rallye ennél jóval több!

Idén először hirdették meg a Régi Csibészek díját. Ebbe a kategóriába olyan versenyzők tartoztak, akik az első 10 Magyar Borok Útja Rallye közül legalább 4 versenyen részt vettek.

Minden évben a jelentkezők tükrében tematikus kupák találnak gazdára. Ennek feltétele, hogy az adott kategóriában minimum 10 páros nevezzen. Idén kiemelt figyelmet kaptak a hölgyek, akik a Legjobb Női Páros kupáért harcolhatnak, de volt már példa Borász, Politikus, Újságíró kategóriára is!

A versengésen felül elsődleges a jó hangulat, ezért minden évben 2 különleges kupával készülnek a szervezők. Egyik a Kóborlók kupája, melyet az a páros érdemel ki, akik a leglassabban, a legtöbb hibapontot szerezve teljesítik a távot, de egyetlen feladatot vagy állomást sem hagy ki a két nap során. Ez az egyik legkönnyebben megszerezhető díjnak tűnik, de évről évre egyre többen szállnak harcba érte.

Másik különleges díjuk egy kicsit rafináltabb, mely komoly kreativitást igényel. Ez nem más, mint a Csínytevők kupája. Itt a párosok titokban, ketten a mezőny ellen követnek el olyan csínyeket, melyek még emlékezetesebbé tehetik a versenyt.

Az ünnepélyes díjátadó gálán tombolasorsolást és borárverést tartottak, amelynek bevételét a kiemelten közhasznú sportszövetségnek, a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének ajánlották fel.

 

dr. Pintér Sándor belügyminiszter különdíja: Czakó László és Megay Róbert

dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter különdíja: Fekete László és Diósi Rezső

Fair Play díj: Faragó Gábor és Török Ferenc, kik saját időkeretüket figyelmen kívül hagyva versenyzőtársaik segítségére siettek, akiknek váltóhiba miatt meghibásodott az autójuk.

 

 

19. Magyar Borok Útja Rallye győztes bora

a résztvevők szavazatai alapján

 

Rallye Fehérbora – Polgár Pince: Barrique Chardonnay 2011

Rallye Vörösbora – Tiffán’s: a Régimódi 2012

Rallye Rozéja – Bock Rosé Cuvée 2013

 

Régi csibészek kategória

1.       helyezett – 2-es rajtszám – Czakó László, Czakó Zoltán – 1894 pont

 

Női kategória

1.       helyezett – 35-ös rajtszám Kis Viktória, Kelemenné Szilágyi Noémi – 2872 pont

 

Kóborlók kupája

(akik minden állomáson jártak, de a legtöbb hibapontot szerezték)

1.       helyezett – 1-es rajtszám, Mészáros Kálmán / Barátossy Gábor, Szepesi Attila – 7682 pont

Abszolút kategória

3. helyezett – 47-es rajtszám – Kis J. Ervin, Kulcsár Zoltán, Pichler Ildikó – 1698 pont

2. helyezett – 49-es rajtszám – Fekete László, Polyóka Mihály, Kremm Gábor – 1379 pont

1. helyezett – 19-es rajtszám – Molnár Zoltán, Papp Tibor – 1326 pont

 

(Fotó: Havas Miklós)

Kapcsolódó cikkeink