18 hónap alatt 40%-al emelte árait a Barilla
Olaszországban egy év alatt 22 százalékkal nőtt a tésztaféleségek és 10,3 százalékkal a kenyér ára. Eközben egyes alapanyagok ára megháromszorozódott.
Az élelmiszerárak
világszerte tapasztalható növekedését
Guido Barilla, a cég elnöke, szerint az ázsiai
országok lakosságának növekvő
gabonafogyasztása, a bioüzemanyagok előállítása
és kisebb mértékben a spekuláció
magyarázza. Véleménye szerint az Egyesült
Államok és az Európai Unió hibát
követ el, amikor támogatja a a gabonafélékből
készített bioüzemanyag előállítását.
A cég éves eredményeit ismertető
sajtóértekezleten a vállalkozó így
fogalmazott: "ahhoz, hogy egy gépkocsi meghajtására
szolgáló 1 liter bioüzemanyagot állítsanak
elő, 4 kiló élelmiszertermékre és
rengeteg vízre van szükség. A világ
élelmiszerellátása ennek következtében
már a közeljövőben kiélezett problémává
válik."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >