17. alkalommal indul útjára a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 07. 11:32

Az immár 17. alkalommal meghirdetett Magyar Termék Nagydíj® Pályázatban idén – Magyarország gazdasági stratégiájához igazodva – a díjazott áruk és szolgáltatások megítélésénél kiemelt hangsúlyt kap az exportorientáció. Hazánk legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszerében 2014-ben már 31 főcsoport 53 témakörében lehet pályázni a díj elnyerésére. A pályázat célja az, hogy a minőség és termékbiztonság elismerésén keresztül segítse a tudatos fogyasztói választás és magatartás kialakítását hazánkban. A hiteles védjeggyel ellátott termékek felé bizalommal fordulnak a fogyasztók és felmérések alapján kimondottan keresik is azokat. A minősítések egyben a gazdaságélénkítés eszközévé is váltak, hiszen a vállalkozásokat versenyre, s így innovációra késztetik. A tanúsító védjeggyel ellátott áruk és szolgáltatások a nemzetközi piacon is versenyképesebbek, hiszen sok helyen feltétel a minőségtanúsítás, így a hazai gazdaság élénkülésén kívül az export volumenünk is bővül. A 2014-ben kiírt nagydíjra május 16-ig várják a pályázati anyagokat a szervezők.

magyartermeknagydij

Fotó: Lakos Gábor

A Magyar Termék Nagydíj® Pályázat 16 év alatt elért sikerei bizonyítják, hogy a minőség valóban hagyományt teremtett. A Pályázat 1998-ban történt meghirdetése óta közel 3000 nemzetközi színvonalú magyar áru és szolgáltatás hirdeti a hazai vállalkozások minőség iránti elkötelezettségét. A kezdetektől több mint hatszorosára emelkedett a díjazott termékek és szolgáltatások száma, csak tavaly pedig az előző évihez képest 32%-kal nőtt a nagydíjasok száma. Ez is bizonyítja, hogy a vállalatok versenyképességük megőrzésének egyik kulcsát látják abban, hogy innovatív megoldásaikkal olyan árukat és szolgáltatásokat kínáljanak, melyek a hazai minőséget elismerő szigorú pályázati követelményrendszerben már megállták a helyüket, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy a külföldi piacokat is meghódítsák.

„Remélem, hogy sokan lesznek, akik tovább tudnak lépni és innovatív termékeket előállítva, vagy éppen szolgáltatásokat nyújtva képesek lesznek Európát is meghódítva hazánknak, Magyarországnak és nekünk, magyar embereknek is sikert és elismerést hozni.” – mondta Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat fővédnöke. „Ez a civil kezdeményezés a kiírók, a szervezők elkötelezett és fáradságot nem ismerő munkájának köszönhetően a legrangosabb hazai minősítő rendszerré vált. Ma, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat védjegye egyet jelent a termékbiztonsággal, a magas minőséggel, s egyben szimbóluma a hazai gazdaság iránti elkötelezettségnek is” – tette hozzá.

„A művészeti alkotások és találmányok gondos védelme az állam feladata.” (REI PUBLICAE STUDIO PERSPICIENDUM EST ARTES INVENTAQUE TUTARI.”) olvasható a Szellemi Tulajdon Világszervezete kupoláján. Ezeket az eszméket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is osztja és igyekszik küldetését betöltve támogatni az alkotó szellemet. Örömünkre szolgál, hogy ebben a törekvésünkben egyre több társra találunk, és részt vehetünk abban a munkában, amelyet a Magyar Termék Nagydíj Pályázat szervezői immár tizenhat éve sikerre visznek. Reméljük azt, hogy ehhez a sikerhez Hivatalunk is hozzá tud járulni azáltal, hogy a tudásalapú, innovatív és versenyképes gazdaság fejlődéséhez szükséges iparjogvédelmi és szerzői jogi gazdag eszköztárával segíti a pályázati célokat. A szellemi tulajdon védelmének ügye a vállalkozásbarát és innovációt serkentő piaci környezet kulcsfontosságú elemévé vált” – emelte ki dr. Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

A Magyar Termék Nagydíj® Pályázat kiíróinak tapasztalatai alapján a minősítő védjegyek iránti bizalom évről-évre nő. Iparági felmérések alátámasztják, hogy a hazai vásárlók az elmúlt években egyre tudatosabbá váltak, keresik a minőséget és hazai származást garantáló védjegyeket. A fogyasztók választásában meghatározó szerepe van a hazai gazdaság támogatásának is. A vásárlók minőségi, hazai termékek melletti elkötelezettsége élénkítő hatással van a keresletre, ezáltal a vállalatok fejlődésnek indulhatnak, amely további új munkahelyek létrehozására teremt lehetőséget.

„Örömmel mondhatom, hogy a korábbi évek pályázati eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy vannak világszínvonalú és exportképes termékeink. A Magyar Termék Nagydíj pályázatokra jelentkezők számának növekedése, valamint a díjazottjainak száma is jelzi a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások gazdasági erősödését. A minősítő versenyek, így a termék és vállalkozás minősítő programok, mint a Magyar Termék Nagydíj Pályázat is gazdaságpolitikai eszközök, melyek segítik az export és a működőtőke-import növelését célzó törekvéseket” – hangsúlyozta Kiss Károlyné Ildikó a Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Iroda ügyvivője.

Az idén 17. alkalommal meghirdetett Magyar Termék Nagydíj® Pályázati rendszer folyamatosan igazodik az igényekhez és a trendekhez, így immár 31 főcsoport 53 témakörében lehet a pályázatokat benyújtani, köztük újdonságként a gyógykozmetikumok, vagy a speciális wellness kozmetikumok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatási rendszer főcsoportba illeszkedő áruk és szolgáltatások is megmérettethetik magukat.

A pályázaton részt vehet minden, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon gyártott, forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas készáru, árucsalád, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, mellyel rendszert alkothat. Emellett a pályázat tárgyát képezheti önálló szolgáltatás is. A pályázatokat a kiírók által felkért, független szakmai zsűri bírálja el. A Magyar Termék Nagydíj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, a kitüntetett termékek és szolgáltatások megfelelőségének igazolását független, szakértőkből álló zsűri vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi.

A Nagydíj nívóját tovább emeli, hogy 2014-ben újabb szakmai támogatók is csatlakoztak a pályázathoz és a Kiírói Tanácsi is bővült. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mellett a Közbeszerzési Hatóság, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal adta nevét és biztosította a pályázathoz szakmai hátterét. A Kíírói Tanács az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Magyar Export- Import Bank Zrt. (EXIMBANK) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a TÜV Rheinland InterCert Kft. mellett a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.-vel bővült

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. a tudásalapú termékek és szolgáltatások létrejöttét, hazai és külpiaci hasznosítását segíti elő a szellemi tulajdonra épülő innovációmenedzsment eszközrendszerével. A kizárólagos állami tulajdonban lévő társaság támogatja a vállalkozásokat kihasználatlan üzleti lehetőségeik felismerésében, erős iparjogvédelmi portfólió kialakításában és a birtokukban lévő szellemi vagyon felmérésében, értékelésében.

Az elmúlt években összesen 420 nagydíjat ítélt oda a pályázat Kiírói Tanácsa. Idén május 16-ig lehet nevezni a Magyar Termék Nagydíj® elnyerésére. Az eredményhirdetésre – a hagyományokhoz híven – szeptember elején kerül sor a Parlament Felsőházi Termében, a gazdaság és a közélet kiemelkedő személyiségei, valamint a gazdaság-diplomácia vezető tisztségviselői jelenlétében.

Ez évtől a Magyar Termék Nagydíj® szimbólumaként már jól ismert Trófeát és a kiírói különdíjakat jelképező trófeákat a több mint 230 éves múltra visszatekintő, rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. készíti.

A pályázati feltételekről bővebben a www.termeknagydij.hu honlapon tájékozódhatnak, ahol a Pályázati felhívása és Jelentkezési Lapja is elérhető.

Kapcsolódó cikkeink