16 milliárd dollárért kel el a Jim Beam

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 14. 11:21

Közel 220 év után japán tulajdonosa lesz a Jim Beam whiskey-nek, ugyanis a a híres márka gyártóját, a Beam Inc.-t eladják a japán Suntory Beverage & Food-nak. A cég a hitelekkel együtt 16 milliárd dollárért cserél gazdát, amiből 13,6 milliárdot a Suntory készpénzből finanszíroz.
16 mrd dollarrert kelt el a Jim Beam

Az ország első szeszfőzdéjét alapító Suntory, amely 1923 óta főz whiskyt Japánban (skót stílusút), ezzel a világ harmadik legnagyobb égetett szeszelőállítójává válik. Az üzlettel a japánok – egy másik amerikai bourbon, a Maker's Mark mellett – megszerezték a Courvoisier cognac-ot és a Sauza tequila-márkákat is.
10 milliárd dollárnál nagyobb volumenű üzletet többet is számon tartanak a szeszesitalok világában. Az Anheuser-Busch 20,1 milliárdért vette meg a Corona sört is gyártó mexikói Grupo Modelót, majd az InBev (többek között a Borsodi Sörgyár tulajdonosa) 50,2 milliárdot adott az Anheuser-Buschért. 2008-ban a Carlsberg és a Heineken együtt vásárolta fel a skót Scottish & Newcastle-t 15,4 milliárd dollárért – a Carlsberg kapta az orosz, a Heineken a brit „részt”. 2011-ben a SABMiller (Többek között a Dreher Sörgyárak Rt. tulajdonosa) 10,5 milliárdért vásárolta meg az ausztrál Foster’s-t (és még hatot az ország top 10 márkája közül).

Kapcsolódó cikkeink