15-30 ezer forintot költünk tanszerekre iskolakezdéskor

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 16. 00:03

A vásárlók többsége még az iskolakezdés előtt beszerzi a szükséges tanszereket, a többség 15 és 30 ezer forint közötti összeget költ el – derül ki az Árukereső friss felméréséből és az MTI által megkérdezett hipermarket válaszaiból.

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az iskolakezdés előtti időszakban teljes éves tanszerforgalmuk 40-50 százalékát bonyolítják. Hozzáfűzte: évről-évre nő a hipermarketek részesedése az iskolakezdési piacon, a piaci forgalom nagyobb részét mára ezek a kereskedelmi egységek realizálják.
Minden évben két nagy bevásárlási hullám szokott lenni, augusztus első és utolsó tíz napján – mondta Gillemot Katalin. A legnagyobb kereslet a kisalakú, olcsóbb füzetek, spirálfüzetek, rajzlapok, írólapok, füzetborítók iránt mutatkozik, mivel ezek azok a termékek, amelyek nagy biztonsággal előre is megvásárolhatók. A kommunikációs vezető ismertette: a papír termékek átlagára mintegy 5 százalékkal lett alacsonyabb tavalyhoz képest. Az Auchan idén 25 százalékkal nagyobb árukészlettel dolgozik, ez 2500 terméket jelent. Konkrét iskolai csomagjuk nincs, mert nagyon sok iskolában egyedi igényeket fogalmaznak meg.
Az arukereso.hu internetes ár-összehasonlító portál az iskolakezdési szokásokról készítette legfrissebb felmérését. Az eredményekből kiderül: a magyarok 79 százaléka már augusztusban bevásárol az iskolakezdésre, míg 21 százalék az utolsó pillanatban, szeptemberben.
A kutatásból kitűnik, hogy minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen. A megkérdezettek 40 százaléka az interneten jár utána az iskolai kellékek árának, 32 százalék szórólapokból, újságokból tájékozódik, 21 százalék pedig több boltba is ellátogat felmérni az árakat.
A kutatás eredményei szerint a válaszadók 40 százaléka 15.000 és 30.000 forint közötti összeget tervez költeni az iskolakezdésre, 22 százalék 5-15.000 forint között, 19 százalék pedig 30.000 és 50.000 forint között. A válaszadók alig több mint tizede szán 50.000 forintnál többet az iskolakezdésre – közli az mfor.hu.
Kapcsolódó cikkeink