140 millió tonnát meghaladó búzatermésre számítanak az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 18. 11:20

Megemelte az EU idei lágy búzatermésére vonatkozó előrejelzését a Strategie Grains vezető francia gabonapiaci elemzőcég.

buza

Várakozása szerint a 28 tagú EU-ban összesen 140,5 millió tonna lágy búzát takarítanak be. Ez 1 millió tonnával haladja meg a cég korábbi, júniusi előrejelzését és 4 százalékkal múlja felül a múlt évi termésmennyiséget. A gabonapiaci elemzőcég júniusban 2 millió tonnával javította fel a lágy búza várható termésére vonatkozó májusi várakozását.

A most közölt júliusi jelentésben további 1 millió tonnával javított előrejelzés elsősorban annak köszönhető, hogy Németországban, Franciaországban, Romániában, Magyarországon, Dániában és Svédországban nő a lágy búza hozama, Litvániában pedig a vetésterülete.

A júniusi jelentéshez képest júliusban a hét ország együttesen mintegy 1,6 millió tonnával több lágy búzát takaríthat be, hozamcsökkenés miatt azonban közel 500 ezer tonnával kevesebbet Spanyolország, Olaszország, Görögország és Horvátország.

A Strategie Grains elemzői szerint az Európai Unióban betakarításra kerülő lágy búza 67 százaléka malmi búza minőségű lesz. Ez a várakozás megegyezik a júniusival és elmarad a tavalyi 71 százalékos aránytól. Ez azt jelenti, hogy 94 millió tonna lesz idén a malmi búza mennyisége, ami kisebb a tavalyi 97 millió tonnánál, de jócskán meghaladja a 2011. évi 85 millió és a 2012. évi 91 millió tonnát.

Több lesz az árpa és a kukorica

A francia gabonapiaci elemzőcég júliusi előrejelzése szerint az Európai Unióban az idén az árpatermés 56,2 millió tonna lesz, 700 ezer tonnával több a júniusban vártnál, de még így is 6 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A Strategie Grains egyidejűleg 500 ezer tonnával 66,4 millió tonnára javította fel a kukoricaterméssel kapcsolatos júliusi előrejelzését, ami 3 százalékkal múlná felül az Európai Unióban tavaly betakarított mennyiséget. (tozsdeforum.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink