14 milliárdra pályázhatnak a mezőgazdasági vállalkozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 25. 00:04

52,4 millió eurónyi támogatást – több, mint 14 milliárd forintot – használhatnak azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek december 15-ig pályáznak a Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) egyes elemeire – közölte a Magyar Agrárkamara.

A programot a korábbi uniós cukorreform miatti leépítések következtében hozták létre. A kamara emlékeztetett: Magyarország uniós csatlakozásakor a rendelkezésre álló cukorkvótájának nagyjából 75 százalékáról lemondott, így a vonatkozó uniós szabályok alapján kiegészítő diverzifikációs támogatásra is jogosult. Ezzel a korábbi cukorreform okozta leépítések miatt megszerzett csaknem 30 millió euróval szemben a tényleges diverzifikációs támogatás így éri el az 52,4 millió eurót.
A támogatás célja, hogy a cukorgyárak bezárásával érintett településeken a mezőgazdasági termelés színvonalának javításával, vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági üzemek összteljesítménye vagy bővüljön tevékenységi körük. Rámutattak: támogatás olyan fejlesztésekhez jár, mint a mezőgazdasági üzemek korszerűsítése, mezőgazdasági termékek értéknövelése, mikrovállalkozások támogatása, turizmus fejlesztése, vidéki települések fejlesztése, és a vidéki örökség védelme. Igénybe vehetik a lehetőséget azok a cukorrépa-termesztők is, akik fenntartották tevékenységüket, illetve fejleszteni akarják azt.
A Magyar Agrárkamara szerint azonban a pályázóknak figyelniük kell, hogy azok, akik az NDP keretében kérelmet nyújtottak be, az NDP lezárásáig azonos fejlesztési célra az Új Magyarországi Vidékfejlesztési Programban támogatási kérelmet nem adhatnak be – írja a Profitline.hu.Kapcsolódó cikkeink